Pátek, 29. března 2024

Zástupkyně ombudsmana kritizuje způsob kontroly odpadů v ČR

Zástupkyně ombudsmana kritizuje způsob kontroly odpadů v ČR

V Česku podle kanceláře ombudsmana chybí důsledný a funkční systém kontroly ukládání, třídění a přepravy odpadů. Současné systémy evidence nejsou provázané. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová proto dnes vyzvala ministerstvo životního prostředí k dopracování a zprovoznění on-line informačního sytému o pohybu nebezpečných látek a odpadů v Česku. Kancelář veřejného ochránce práv zveřejnila zprávu Seitlové na svých webových stránkách.
Seitlová tvrdí, že nakládání s odpady není účinně sledováno. "Administrativně náročné stohy formulářů hlášení přepravy se hromadí na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, aniž by byly vyhodnocovány. Kontrola skutečných materiálových toků tak má značné trhliny," uvedla zástupkyně ombudsmana ve zprávě.

V informačním systému odpadového hospodářství ISOH, který provozuje Česká informační agentura životního prostředí, se informace objevují s několikaměsíčním zpožděním. Je navíc obtížné je ověřit. Podle Seitlové je nutné vybudovat takovou evidenci, v níž bude možné sledovat pohyb odpadu a nakládání s ním v reálném čase.

Seitlové vadí také údajná špatná provázanost evidence chemických látek, léčiv a návykových látek s katalogem odpadů. "Po dobu, kdy tyto látky nejsou odpadem, je s nimi stanoveno příslušnými zákony velmi přísné zacházení, včetně povinnosti evidovat případně každé jednotlivé balení. Tento přísný režim ovšem končí okamžikem, kdy se tyto látky stanou odpady," stojí ve zprávě. Poté se prý omamné látky "ztrácejí" v celkovém množství vyřazovaných léčiv, což otevírá cestu k nezákonné manipulaci s látkami.

Podle kanceláře ombudsmana by měla Česká inspekce životního prostředí úzce spolupracovat s obecními a krajskými úřady. Společně prý mají stanovit efektivní systém kontrol nakládání s odpady. "Důležité jsou nejen kontroly povolených skládek, ale ČIŽP by měla od ostatních úřadů dostávat také například informace o možném nelegálním skladování odpadů," uzavřela Seitlová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů