Pátek, 26. dubna 2024

Ministerstvo se soudí s Němci o dovoz odpadu

Ministerstvo se soudí s Němci o dovoz odpadu

Praha - Německé firmy našly další způsob, jak dovážet do Česka svůj odpad. Nyní závisí na rozhodnutí evropského Soudního dvoru v Lucembursku, zda jím zahltí Českou republiku, nebo ne.

Právě tam zamířil soudní spor, který vede ministerstvo životního prostředí (MŽP) se společností DAR Duale Abfallwirtschaft und Verwertung Ruhrgebiet z Hertenu (DAR). Podle práva Evropské unie totiž může každý členský stát zakázat dovoz odpadu z jiné členské země na své území, pokud se dováží za účelem likvidace. Pokud je však odpad dovážen za účelem jeho dalšího využití, například k výrobě energie, zakázat to nejde. Rozhodující je přitom účel dovozu, nikoliv případný vedlejší efekt, který při nakládání s odpadem vzniká. Tedy například znečištěné ovzduší.

A právě toho se chytla firma DAR, když se rozhodla dovézt 80 tisíc tun odpadu do pražské spalovny. Argumentuje tím, že spalovna, vyrábí a dodává tepelnou energii, a odpad tak využívá především jako energetickou surovinu. „Česká republika přitom vytváří čtyři miliony tun komunálního odpadu za rok a kapacita našich spaloven je 600 tisíc. Jsme vysloveně poddimenzovaní,“ říká Jarmila Krebsová z tiskového odboru MŽP.

Lucemburský soud rozhodne

Po zákazu se proto DAR odvolal k Městskému soudu v Praze. Ten v roce 2007 potvrdil stanovisko ministerstva, ale tím to neskončilo. Celý spor putoval k Nejvyššímu správnímu soud, který se zeptal na stanovisko lucemburský soud. „Zatím platí rozhodnutí městského soudu,“ říká mluvčí NSS František Emmert. Pokud však lucemburský soud rozhodne ve prospěch DAR, otevře se německým firmám volná cesta.

A naděje na to není zrovna malá. „ Zhruba před půl rokem byla přijata nová evropská směrnice, která tomu nahrává,“ říká Jarmila Šťastná z časopisu Odpady. Dodává však, že výsledek ale není možné stoprocentně předjímat.

Vedení MŽP proto podle informací Deníku připravuje nový zákon, který by i tyto dovozy zakázal. „Postupuje přitom v součinnosti s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky,“ říká Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Denik.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů