Úterý, 16. dubna 2024

Divokou vodu mají střežit hlídky

Divokou vodu mají střežit hlídky

Obce ohrožené přívalem mají podle meteorologů střežit hlídky. Krizové plány se musí změnit, doplňují odborníci.

Starostové v českých vesnicích by měli začít shánět dobrovolníky, kteří by místní varovali před bleskovou povodní. Nápad chtějí do povodňových předpisů prosadit meteorologové. Je to podle nich nejjistější způsob, jak se před velkou vodou uchránit.

"Věda zatím nepokročila tak daleko, abychom přesně věděli, kde a jak velké množství srážek spadne. Dokážeme vydat varování pro území, jako je například kraj," popisuje ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Ivan Obrusník.

Meteorologové na systém "povodňových hlídek" nepřišli sami. Funguje například v obci Skorkov na Mladoboleslavsku, státní předpisy ho ale dosud nenařizují. "Mnohokrát se nám to vyplatilo," sdělil starosta obce Miloš Honzák.

V Olešnici v Orlických horách mají zase dva srážkometry, potok hlídá čidlo. Když se blíží nebezpečí, lidem z povodňového štábu přijde varovná sms. Systém vyšel na 150 tisíc korun. Měl se stát vzorem pro ostatní vesnice. Nikdo další už si ho ale nepořídil.

Že předávání informací o povodních vázlo, přiznal i šéf povodňového štábu a ministr životního prostředí Ladislav Miko. Pod návalem například kolaboval server meteorologů. Proto na posílení webu dostanou deset milionů korun.

Na druhou stranu je ale ministerstvo značně zkrátí na rozpočtu. Do roku 2010 mají dostat o 63 milionů korun méně a propustit musí 12 lidí.

"S tím si nevíme rady. Zřejmě bychom museli značně omezovat naše služby, což je vzhledem k nárůstu krizových situací nežádoucí," obává se ředitel Obrusník. Situaci by podle něj pomohlo vyřešit, kdyby ústav, který působí pro šest resortů, získal větší samostatnost.


Největší škody, které napáchaly v Česku bleskové povodně

Nejvíce škod
Červnové povodně
v Moravskoslezském kraji způsobily škody za 3 miliardy korun. Největší škody, 1,3 miliardy korun, živel způsobil
na státním majetku.

Více než v roce 2006
Záplavy, které koncem června zasáhly jih Čech, napáchaly škody za jednu miliardu a 27 milionů korun. O čtvrt miliardy tak přesáhly újmy na majetku po povodni v roce 2006.

Silnice a mosty Olomoucka
V Olomouckém kraji stouply povodňové škody na 1,6 miliardy korun. Celkem bylo zatopeno 1374 objektů. Osm muselo být zdemolováno, zničeno bylo i 12 mostů a 86 lávek.

Ústecko za půl miliardy
V Ústeckém kraji napáchala velká voda škody za 574 milionů korun. Na majetku obcí to bylo více než 287 milionů korun. Občanům poškodila voda majetek za 130 milionů.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů