Středa, 24. dubna 2024

I příroda dokáže předpovídat povodně

I příroda dokáže předpovídat povodně

Praha - Zkušenost z posledních povodní ukázala, že spolehlivě předpovědět blížící se nebezpečí je obtížné, ne-li nemožné. Krizové štáby v té souvislosti zvažují, že by například hasiči při extrémně nepříznivém počasí mohli hlídkovat mezi vesnicemi. Někteří vesničané ale spoléhají na odpozorované a po generace předávané zkušenosti z přírody.

Mnoho lidí například věří tomu, že šneci na větvi znamenají předpověď blízké potopy. Vědci jsou ale opatrnější. "Nemáme důkazy o tom, že by měkkýši dokázali předpovědět povodňové události, spíš reagují na hladinu podzemní vody," vysvětlil malakolog z Národního muzea Jaroslav Hlaváč. Když podzemní voda stoupne, šneci vylezou do bezpečí. Prozrazují tím změnu vodního režimu v podzemí.

Povodním se v průběhu milionů let přizpůsobily i další druhy živočichů - třeba brouci. Jde především o ty druhy, které žijí na štěrkopískových ostrůvcích nebo na březích. Existují dokonce organismy, které bez povodní nedokážou žít. Například žábronožky a listonozi jsou závislí na tůních, které vzniknou při jarní velké vodě a do léta vyschnou. Jenže u českých řek takové záplavové tůně už takřka nejsou a drobní korýši jsou na vymření. Zásadní problémy s povodněmi má většina savců. "Když povodeň přijde rychle, tak jsou jimi srnky, lišky stejně postiženy jako člověk," zakončil zoolog Miloš Anděra.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů