Pátek, 19. dubna 2024

V jižních Čechách čistí technika povodní zanesená koryta řek

V jižních Čechách čistí technika povodní zanesená koryta řek

České Budějovice - V jižních Čechách začíná těžká technika s čištěním nánosů v říčních korytech, které sem při letošních povodních splavila velká voda. Desítky tisíc tun hlíny a kamení, které by při dalších přívalových deštích mohly bránit odtoku vody, odklízejí bagry díky prostředkům z evropských dotací. Těžká technika rovněž znovu pracuje v rozestavěné Vltavské vodní cestě.

Konkrétně v Českých Budějovicích voda na sklonku června rozmetala stavbu takzvaného obratiště, kde se mají otáčet lodě na budované Vltavské vodní cestě. Po čtyřiceti dnech vypadá říční stavba téměř jako před povodní. "Práce pokračují, vše by se mělo stihnout v termínu," uvedla náměstkyně primátora Českých Budějovic Ivana Popelová (ODS).

Další zanesené řeky na jihu Čech ale stále zůstávají bez patřičné renovace. Na soutoku Otavy a Volyňky třeba vznikly nové ostrovy bránící odtoku vody. Strakonická místostarostka Ivana Říhová (KDU-ČSL) se obává případných dalších kalamit. "Ty obrovské nánosy štěrku a písku představují veliké riziko pro případ dalších povodní či průtrží mračen," uvedla pro ČT Říhová.

Podle Petry Krainové z Povodí Vltavy se průběžně odstraňují následky a provádí opravy s tím, že přednost mají vždy ta nejrizikovější místa. Ve Vltavě budou těžké stroje pracovat až do podzimu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů