Pátek, 26. dubna 2024

Naturathlon povede i přes české území

Naturathlon povede i přes české území

Největší ekologicko-sportovní akce v Evropě, Naturathlon 2009, kterou pořádá rakouská Agentura pro ochranu životního prostředí společně s německou Spolkovou agenturou pro ochranu přírody, startuje 19. srpna v 8 hodin v maďarské Šoproni. Peloton více jak dvaceti cyklistů během jedenácti dnů projede šest zemí včetně České republiky a absolvuje 1600 kilometrů dlouhou trasu vedoucí podél evropského Zeleného pásu – Green Belt.

Start Naturathlonu v Šoproni bude mít i svůj symbolický význam, neboť přesně před dvaceti lety zde začaly první demonstrace proti komunistickým režimům východní Evropy. Cyklistická trasa povede účastníky místy, kde ještě před dvaceti lety rozdělovala železná opona Evropu na dvě části. „Green Belt je unikátním odkazem studené války. Původně to bylo 6800 km dlouhé hraniční pásmo, které procházelo dvaceti státy. Toto území je dnes zajímavé jak z hlediska zachovalé přírody, tak i díky své zajímavé historii,“ vysvětluje Daniel Mourek z Nadace Partnerství, která působí jako koordinátor Naturathlonu na českém území.

Už 18. srpna se uskuteční prolog ve Slovinsku, o den později se ze Šoproně vydají cyklisté směr Bratislava a rakouský Hardegg. 22. srpna se peloton konečně dostane na území České republiky, kde bude etapa končit u Lipenské přehrady. Zde jsou pak od tří hodin pro účastníky na programu „vodní radovánky“. Trasa Naturathlonu, jehož letošním patronem je poslední prezident SSSR Michail Gorbačov, vede dále přes Německo až do Francie, kde proběhne slavnostní ukončení letošního ročníku ve Štrasburku, sídle Evropského parlamentu.

„Obce podél hraničního pásma téma železné opony zatím takřka vůbec nevyužívají při propagaci v cestovním ruchu a interpretaci vlastní historie, přestože jeho potenciál – a to především u zahraničních návštěvníků – je určitě velký. Jedním z cílů Naturathlonu je proto hlavně propagace tohoto jedinečného zeleného pásu,“ doplňuje Daniel Mourek.

Více informací: www.naturathlon.eu

Kontakt: Daniel Mourek, manažer Týdne na kole,daniel.mourek@nap.cz,  736 747 361

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů