Pátek, 29. března 2024

Jihlava bude třídit odpadky na nové vlastní lince

Jihlava bude třídit odpadky na nové vlastní lince

Jihlava bude mít od nového roku vlastní třídicí linku na odpadky a přestane být závislá na jiných třídírnách. Stavba zařízení za více než 40 milionů korun začala v průmyslové zóně Hruškovy Dvory.

"Nová třídicí linka bude určena k zpracování druhotných surovin. Kapacita zařízení umožní zpracování nejméně 10 000 tun papíru a plastů ročně," uvedl mluvčí spoluvlastníka skládky, Společnosti SMJ Martin Málek. V novém provozu najde práci 28 lidí.

"Koncepce třídicí linky bude řešit aktuální potřeby zpracování druhotných surovin v regionu. Umožní lepší finanční zhodnocení druhotných surovin, ale především povede k vytvoření nutných kapacitních rezerv pro očekávaný narůst množství odpadů surovin v dalších letech," doplnil Málek.

Díky projektu podle něj nebude nutné vozit plasty do jiných měst na třídicí linky, například do Třebíče. Díky nové třídicí lince odpadne také závislost na externích zpracovatelích. Město si od spolupráce se soukromou společností A. S. A., která bude linku většinově vlastnit 51 procenty, slibuje také lepší odbyt tříděného odpadu i v zahraničí. Stavbu linky dotuje Evropská unie. Návratnost projektu je plánována do osmi let.

Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů