Čtvrtek, 28. března 2024

Nový projekt kraje a EKO-KOMu má podpořit třídění odpadů ve středních Čechách

Nový projekt kraje a EKO-KOMu má podpořit třídění odpadů ve středních Čechách

Podzimní měsíce budou ve Středočeském kraji ve znamení třídění odpadů. Od září až do listopadu k tomu získají obyvatelé, školáci i města a obce širokou škálu nových informací. Jsou přichystány i doprovodné akce, jako jsou Odpadové olympiády pro děti v Příbrami, Nymburku a Mladé Boleslavi, nebo dvě soutěže pro školáky. Speciální balíčky k tématice, obsahující plakáty, informační tabule a CD s propagačním spotem, obdrží středočeské obce a města.

"Středočeský kraj se pohybuje v separaci odpadů lehce pod celorepublikovým průměrem, proto se snažíme lidi do třídění zapojit ještě šířeji. Letošní kampaň pracuje se slogany Má to smysl, třiďte odpad, ale třiďte odpad správně, dále Recyklace k snídani a Děkujeme, že třídíte. Navazujeme na podobné kampaně z let 2004 až 2008," uvedl Miloš Petera, náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství.

Organizátoři projektu chtějí upozornit především na skutečnost, že recyklace odpadů se stává běžnou záležitostí, a že recykláty se vyskytují v mnoha výrobcích kolem nás. Ne všechny odpady dnes končí na skládce a stále více se jich zpracovává v rámci integrovaného systému. I skutečně nevyužitelné složky jsou zdrojem tepla a elektřiny v zařízeních pro energetické využití odpadů. Proto je nutné skutečně kvalitně třídit, aby se odpad dal co nejlépe zpracovat a využít.

Informace budou směrem k obyvatelům i k obcím proudit několika způsoby. Do regionálního tisku budou jako příloha vkládány během září informační letáky, ve kterých se čtenáři dozví o výsledcích třídění v kraji, o zpracování a recyklaci odpadů, bude tam i zajímavý rozhovor na téma energetického využití odpadů. Do kampaně se zapojí i dvě nejsledovanější regionální rozhlasové stanice, rádia Relax a Blaník, které budou vysílat spot k problematice třídění odpadů. "Ve větších městech kraje, jako je Příbram, Kladno a Mladá Boleslav, již nyní využíváme také citylihgty na autobusových zastávkách a pěších zónách. V největších městech použijeme v září a říjnu letáky uvnitř vozidel městské hromadné dopravy i v dálkových autobusech," upozornila regionální manažerka EKO-KOMu pro střední Čechy Kateřina Půlpánová.

Direct-mail a propagační balíčky pro obce

Prostřednictvím direct-mailu osloví EKO-KOM v říjnu zhruba 150 000 domácností středně velkých a menších měst, kterým rozešle osmistránkovou barevnou brožuru Odpadový rádce. Bude obsahovat všechny základní informace k třídění a zpracování odpadů, které doplní řada zajímavostí i praktických rad. Chybět nebude ani soutěžní křížovka. "Chceme brožurku dostat i k 80 000 obyvatelům menších obcí, kde nabídneme rozeslání materiálu prostřednictvím obecních úřadů. Celkově by měla direct-mailová kampaň zasáhnout zhruba čtyři sta osmdesát tisíc obyvatel Středočeského kraje," upřesnil náměstek hejtmana Petera.

Všechny obce v kraji obdrží během října a listopadu balíčky, v nichž bude sada plakátů k propagaci třídění, které budou obce moci vyvěsit na vhodných místech. "Budou tam i další materiály, letáčky, plakátky, články nebo fotografie, které si obec bude moci přizpůsobit podle svých potřeb a využít je k informování občanů. Chybět nebude ani CD s propagačním spotem, který se dá vysílat například v místním rozhlase. Pro nejmenších dvě stě deset obcí, které jsou zapojené do třídění, jsme připravili informační tabule s radami jak co správně třídit," doplnila Kateřina Půlpánová.

Součástí celé kampaně jsou kromě Odpadových olympiád i dvě soutěže pro školy. Školáci v celém kraji budou například navrhovat velké informační tabule pro svozové vozy odvážející obsah kontejnerů na třídění odpadů.

I v letošním roce probíhá celokrajská soutěž obcí ve třídění odpadů My třídíme nejlépe. Po celou dobu kampaně je v provozu také webová stránka www.stredoceska-kampan.cz, kde jsou průběžně zveřejňovány jak novinky kolem třídění a různé propagační materiály, tak například i výsledky soutěží škol a obcí.

Na náměstích středočeských měst se objeví velké chobotnice

S obrovitými chobotnicemi z PET lahví se můžete setkat příští týden na náměstích středočeských měst Příbramě, Nymburku a Mladé Boleslavi. Děti z místních škol i ze škol z blízkého okolí se tu zúčastní Odpadové olympiády a mimo jiné budou soutěžit o vytvoření nejdelšího chapadla z donesených `petek`. Akce odstartují propagační kampaň společnosti EKO-KOM k podpoře třídění komunálního odpadu, která probíhá pod záštitou Středočeského kraje.

"Olympiáda je zábavný způsob, jak děti seznámit s tříděním odpadů a podpořit v nich návyk k jeho provádění. Zároveň mají účastníci možnost vyhrát zajímavé ceny. Věříme, že soutěže přitáhnou i dospělé diváky a tím se také k nim dostanou důležité informace o separování odpadů," uvedl náměstek středočeského hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera.

V Příbrami, konkrétně na náměstí 17. listopadu, budou moci návštěvníci fandit dětem 23. září od 9.00 do 11.30 hodin. Od 14.00 do 16.00 hodin zde navíc organizátoři připraví moderovanou výstavu pro kolemjdoucí s odpadovou tématikou. V dalších dvou městech, tedy v Nymburku na Terase u Elišky a v Mladé Boleslavi na náměstí Míru, se děti utkají 24. září od 9.00 do 11.30 hodin.

Samotná olympiáda má dvě soutěžní části, ve kterých budou jednotlivé školy reprezentovat třináctičlenné týmy žáků od třetí do osmé třídy. "V první budou tříčlenná družstva osmáků ze zúčastněných škol z donesených PET lahví navazovat chapadlo chobotnice, jejíž tělo připravíme. Zvítězí samozřejmě ta škola, jejíž zástupci vytvoří to nejdelší. Ve druhé části soutěže nastoupí za každou školu desetičlenný tým, který bude bojovat s ostatními v celkem pěti disciplínách," vysvětlila regionální manažerka EKO-KOMu pro střední Čechy Kateřina Půlpánová. Jednotlivými disciplínami jsou obří třídící pexeso, recyklační křížovka, třídící štafeta, recyklační slalom s popelnicí a znalostní test. Celou olympiádu bude doprovázet komentářem moderátor. Děti mohou vyhrát například fotoaparáty, sady košů na třídění, kompostéry nebo různé sportovní potřeby.

Návštěvníci a fanoušci školních týmů si mohou zkusit slalom s popelnicí nebo některou z dalších drobných disciplín. Také budou mít možnost prohlédnout si výstavu. Bude zde stan s ukázkami toho, kde všude se můžete v běžné domácnosti setkat s výrobky z recyklátů. Prohlédnout si budou moci i produkty ze stoprocentního směsného plastu, jako jsou zatravňovací dlaždice nebo plotové plaňky. Místní svozové firmy se budou prezentovat svými vozidly a chybět nebude ani informační tabule s údaji o třídění odpadů v kraji.

Jak třídíme ve Středních Čechách

Za poslední čtyři roky vzrostlo množství vytříděného odpadu ve Středních Čechách o téměř devadesát procent. Středočeši v loňském roce vytřídili již 40 tisíc tun odpadů a zařadili se v rámci České republiky lehce ke středu žebříčku mezi jednotlivými kraji.

"Do třídění odpadů se zapojilo již tisíc sto dvacet obcí, tedy devadesát sedm procent z celého kraje. Odpady vytříděné obyvateli kraje v roce 2008 by naplnily nákladní vlak o délce 132 kilometrů, tedy z Příbrami až za Mladou Boleslav," uvedl ing. Miloš Petera, náměstek hejtmana Středočeského kraje zodpovědný za oblast životního prosředí.

V loňském roce vyprodukoval každý obyvatel Středočeského kraje 278 kilogramů odpadů. Z toho v průměru vytřídil 34,6 kilogramů využitelných surovin. Jedná se hlavně o plast, papír, sklo a nápojové kartóny.

Pro vyšší motivaci k třídění odpadů běží již třetí ročník soutěže obcí o titul "My třídit umíme". V roce 2008 se staly vítězi v kategorii obcí Pavlov z okresu Kladno a Ořech z Prahy-západ, v kategorii měst Kamenice a Říčany.

"Abychom lidem co nejvíce třídění usnadnili, snažíme se stále více zahušťovat síť kontejnerových hnízd. Společnost EKO-KOM, a. s., společně se Středočeským krajem rozdělily za poslední dva roky mezi obce více než dva tisíce osm set kontejnerů pro sběr tříděného odpadu," informovala ing. Kateřina Půlpánová, regionální zástupkyně společnosti EKO-KOM, a. s., pro střední Čechy. Po kraji je nyní rozmístěno celkem 24 205 kontejnerů, přičemž na plasty jich připadá 9587, na sklo 7814 a na papír 5846. Ve Středočeském kraji nyní na jedno kontejnerové hnízdo připadá v průměru 148 obyvatel.

Karel Pleiner

http://denik.obce.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů