Čtvrtek, 28. března 2024

Plzeňská teplárenská startuje projekt spalovny, nic jí nebrání

Plzeňská teplárenská startuje projekt spalovny, nic jí nebrání

Plzeňská teplárenská zahajuje přípravu stavby spalovny na skládce v Chotíkově odhadem za 2,5 miliardy korun. Ke spuštění projektu už získala potřebný souhlas obou obcí, na jejichž území má kontroverzní zařízení vyrůst. Po kladném výsledku chotíkovského referenda podpořili záměr ve čtvrtek zastupitelé Města Touškov. První odpad by mohlo zařízení s roční kapacitou 60.000 až 100.000 tun spálit zhruba za pět let. Odpůrci stavby chtějí proti spalovně i nadále bojovat.

"Můžeme to spustit, teď už nám nebrání vůbec nic," potvrdil Tomáš Drápela, šéf teplárny spravující skládku v Chotíkově, největší v kraji. Až do čtvrtka firma čekala na stanovisko Města Touškov, jež rozhodovalo, zda dohodu s teplárnou o záměru výstavby podpoří. Starostka Vilma Kunešová řekla, že většina zastupitelů byla pro. Ve městečku se 2100 obyvateli radnice nezaznamenala výraznější odpor. Jinak situace vypadala v Chotíkově, kde místní sdružení iniciovalo referendum. Těsně v něm zvítězili zastánci stavby. Podle našich informací se ale odpůrci vzdát nechtějí. Prostřednictvím sdružení budou podávat námitky do všech řízení souvisejících se stavbou. Podle Drápely se nyní začne pracovat na posudku EIA, na projektové dokumentaci. Tendr na dodavatele by mohla firma v případě, že vše půjde dobře, vyhlásit v roce 2011 případně 2012. Stavět by se mělo dva roky. Chotíkovu i Městu Touškov slíbila teplárna desítky milionů korun.

Aktivněji diskutovat o spalovně se mezi lidmi začalo před rokem. Odpor sílil hlavně v Chotíkově. Kritici upozorňovali například na to, že teplárna odmítla v dohodě s obcí jakoukoliv pokutu, pokud nedodrží parametry spalovny. Odmítla dát také jako přílohu k dohodě studii proveditelnosti, takže údajně nebude možné srovnat, když něco v budoucnu poruší. Stavba spalovny by měla vyřešit problém, kam s odpadem na Plzeňsku. Chotíkovská deponie se zaplní do tří let, teplárna ji nechce za desítky milionů rozšiřovat. Skládkování se má totiž údajně do čtyř let téměř čtyřnásobně zdražit, navíc do pěti let se má zakázat ukládání neupraveného odpadu. Do Chotíkova míří každoročně 40 - 50 tisíc tun komunálního odpadu z Plzně a okolí, celý kraj ho produkuje zhruba 135 tisíc tun ročně.

Eva Barborková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů