Sobota, 20. dubna 2024

Po změně problematické smlouvy mohou čistírnu odpadních vod podpořit peníze z EU

Po změně problematické smlouvy mohou čistírnu odpadních vod podpořit peníze z EU

Pražský magistrát včera rozhodl o termínu vyhlášení veřejné zakázky na rekonstrukci a dostavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Projekt mají téměř sedmi miliardami podpořit také evropské fondy. K tomu bude ale Praha muset změnit smlouvu s provozovatelem stávající čistírny, společností Pražské vodovody a kanalizace, která byla v minulosti uzavřena za netransparentních podmínek.

Pražská čistírna odpadních vod v současné době nevyhovuje přísným evropským normám. Česká republika si ale v době svého vstupu do Evropské unie vyjednala odklad z implementace příslušné směrnice a zavázala se, že neutěšenou situaci, v níž se kromě Prahy nachází řada čistíren po celé republice, do roku 2010 vyřeší.

S výstavbou a rekonstrukcí čistíren mají České republice pomoci i evropské fondy, potíž je ale v tom, že si řada měst a obcí nemůže na tyto peníze sáhnout do doby, než upraví smlouvy se stávajícími provozovateli, které byly v minulosti uzavřené za nejasných podmínek. Evropská unie totiž přísně dohlíží na to, aby její peníze nebyly vypláceny subjektům jimž stát zakázku přidělil za netransparentních podmínek.

V takové situaci se nachází i Ústřední čistírna odpadních vod ležící na Císařském ostrově v Praze. Magistrát v jejím případě v roce 2006 bez výběrového řízení prodloužil současnému provozovateli, firmě Pražské vodovody a kanalizace (PVK), jejímž jejímž majoritním vlastníkem je nadnárodní společnost Veolia, smlouvu až do roku 2028. A vzhledem k tomu, že by město rádo na rekonstrukci a dostavbu získalo dotace z evropských fondů, na evropská pravidla nutně narazilo.

Peníze, které by Praha ráda na projekt využila nejsou rozhodně zanedbatelné. Z celkových téměř 11 miliard, které by měla nová čistička stát má 6,65 miliard pocházet právě z evropských fondů. O zbývající náklady se mají pak podělit hlavní město a Ministerstvo životního prostředí.

Jak jsme informovali již počátkem září, po jednáních s ministry životního prostředí a zemědělství vláda dostala na stůl materiál, který doporučoval pozměnit smlouvu s PVK a Ústřední čistírnu odpadních vod z ní vyjmout. Město by pak vypsalo nové výběrové řízení na provoz staré i nové části čistírny.

Po včerejším jednání se pražský magistrát nakonec k této variantě přiklonil. "Dosáhli jsme shody a z variant, které projednávaly odpovědné resorty a které prošly jednáním vlády, vychází jako nejlepší možnost postavit novou čistírnu odpadních vod jako zcela samostatnou investici, která nebude součástí dosavadní smlouvy města s PVK," uvedl včera v tiskovém prohlášení pražský radní Petr Štěpánek.

Město podle něj v současné době připravuje zadávací dokumentaci a výběrové řízení na realizátora projektu výstavby hodlá vypsat do 18. prosince 2009. Jméno firmy, která čistírnu postaví a bude jí také zpočátku provozovat, by mělo být známé do poloviny dubna 2010. Jak uvádí ČTK, poté co bude v letech 2016 nebo 2017 rekonstrukce dokončena, plánuje město vypsat nové výběrové řízení na stálého provozovatele.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů