Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody upozorňují: Ježci pomoc člověka ještě nepotřebují

Ochránci přírody upozorňují: Ježci pomoc člověka ještě nepotřebují

Každoročně se v podzimním období opakuje stejný problém, na který upozorňují ochránci přírody. Lidé jim přinášejí ježky s odůvodněním, že nepřežijí zimu.

„Tato pomoc může v mnoha případech spíše uškodit. S putujícími ježky se můžeme v tomto období setkat na okrajích lesů, v zahradách a v městských parcích. S příchodem podzimu totiž intenzivně vyhledávají potravu, aby si vytvořili dostatečné tukové zásoby pro období zimního spánku. Aby mohl spát ježek až do jara, potřebuje mít před usnutím na začátku listopadu váhu kolem půl kilogramu,“ varuje Pavel Koubek ze sdružení Zelené srdce.
V případě, že se mu nepodaří shromáždit dostatek zásob, zimu nepřežije. Takto uhynou především mláďata z podzimního období a slabí a nemocní ježci.

„Pokud se nejedná o opuštěná mláďata například po úhynu matky, je zbytečné zatím ježky odnášet z jim známého prostředí a brát je do lidské péče, protože během krátké doby dokáží získat potřebnou váhu,“ dodává Pavel Koubek. Ježkům je možné podle slov Pavla Koubka pomoci přikrmováním, ale nikoliv mlékem, které jim poškozuje játra a může je i usmrtit. Nejvhodnější je maso z konzerv pro kočky.
„Největší pomocí pro ježky není snaha o záchranu nemocných a slabých jedinců, ale apel na všechny řidiče, aby se jim pokusili na silnicích vyhnout. Pod koly automobilů jich každou noc zbytečně zahynou desítky,“ uzavírá Pavel Koubek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů