Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká republika, jako jediná ze zemí bývalé východní Evropy v závěru minulého týdne připojila svůj podpis k upozornění Mezinárodní velrybářské komise určenému Islandu, v němž tato organizace a ratifikující státy nesouhlasí s některými postoji bývalé islandské vlády ke komerčnímu lovu velryb a kytovců.

Pět ocenění Stavba roku 2009 a sedm dalších cen rozdali minulý týden v rámci Dnů stavitelství a architektury organizátoři soutěže stavbařů, jejímž vyhlašovatelem je již sedmnáctým rokem měsíčník Stavitel vydavatelství Economia.
Ceny Státního fondu životního prostředí za infrastrukturu získala Národní technická knihovna v Praze a za energetickou úspornost Rodinný dům v Heřmanově Městci.

Evropa začne odebírat plyn z nového plynovodu Konsorcia Nabucco až v roce 2014, a to primárně od Iráku. V roce 2015 by z iráckého Kurdistánu mělo do Evropy přitéci kolem osmi miliard metrů krychlových plynu. V průběhu let 2015 až 2016 bude dalších osm miliard dodáno z Azerbajdžánu. Další plyn by měl pocházet z Iráku, Ázerbájdžánu a Turkmenistánu. Následně by měl Nabucco mít splněnou plánovanou kapacitu, která předpokládá, že přepraví až 31 miliard metrů krychlových ročně. Nabucco je projekt, jež má pevnou podporu celé sedmadvacítky. Hlavní výhodou nového plynovodu je, že zemní plyn bude do Evropy přitékat mimo území Ruska a Ukrajiny. Evropský kontinent je nyní zcela závislý na ruském plynu, který se do střední a západní části Evropy dostává většinou přes Ukrajinu. Spory mezi Moskvou a Kyjevem již v minulosti způsobily několikanásobné přerušení dodávky plynu.

Komisař pro energetiku Andris Piebalgs a komisařka EU pro ochranu spotřebitelů Meglena Kunevová se 29. září v Londýně zúčastnili otevřeného energetického fóra. Toto druhé zasedání je platformou pro provádění a prosazování práv spotřebitelů na trhu s energiemi v Evropské unii. Cílem je zabývat se problémy spotřebitelů, navrhovat praktická řešení a zlepšovat regulační podmínky spotřebitele na finálních trzích. Fórum je organizováno Evropskou komisí a spojuje sdružení spotřebitelů, průmyslu, vnitrostátních regulačních orgánů a národních vládních orgánů v klíčových otázkách, jako je účtování, inteligentní měření spotřeby nebo ochrana zranitelných spotřebitelů. Komise chce podporovat hospodářskou soutěž s elektřinou a plynem s cílem maximalizovat možnost volby spotřebitelů a nadále přispívat k hospodářskému růstu a zaměstnanosti.

Ekologická akvakultura je v porovnání s ekologickým zemědělstvím, kde na úrovni podniků existuje již dlouholetá zkušenost, relativně novou oblastí ekologické produkce. Vzhledem k rostoucímu zájmu spotřebitelů o produkty ekologické akvakultury se dá očekávat narůstající tendence k přechodu akvakulturních jednotek na ekologickou produkci.
Problematiku ekologické produkce živočichů pocházejících z akvakultury a produkce mořských řas řeší nařízení Komise (ES) č. 710/2009 ze dne 5. srpna 2009.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů