Pátek, 19. dubna 2024

Češi si na ekologickou likvidaci žárovek zvykají pomalu

Češi si na ekologickou likvidaci žárovek zvykají pomalu

Praha - Vyřazené žárovky stále končí v popelnicích. V obchodech se proto objeví speciální nádoby, kam se budou vysloužilé zdroje světla odkládat

Prodejce v elektru vezme vysloužilou úspornou zářivku zpátky pouze, pokud si zákazník zároveň koupí novou. Do sběrného dvora má průměrná domácnost daleko tři kilometry. I proto v Česku stále končí velká část použitých šetrných zdrojů světla v obyčejných kontejnerech na komunální odpad. Ačkoli by neměla.

"Letos v dubnu jsme mezi domácnostmi dělali průzkum, ze kterého vyplynulo, že 39 procent vyřazených úsporných zářivek končí mezi běžným odpadem. Oproti 72 procentům z roku 2006 je to sice pokrok, ale přesto je to stále hodně vysoké číslo," řekl Jiří Remr z agentury Markent, která chování domácností na jaře zkoumala.

Ne vždy za to mohou jen sami lidé. Každý desátý respondent totiž zmínil, že mu v prodejně elektra odmítli vzít vysloužilou zářivku zpátky bez toho, že by si koupil novou. Metoda "kus za kus" je zcela běžná a legální.

"Opravdu to tak dnes funguje. Pokud v prodejně zářivky zpátky bez vazby na nákup nové neberou, tak musí zákazníkovi říct, kde jinde je mohou bezplatně odevzdat," uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Na ministerstvu přitom už od letošního února leží takzvaná velká novela odpadového zákona, která povinnost prodejců, bezplatně vybrat veškeré elektrospotřebiče do pěti kilogramů včetně zdrojů světla bez nutnosti nákupu, ukládá. Do vlády se ale dostane nejspíš až v první polovině příštího roku.

Největší překážkou, která znesnadňuje Čechům správně třídit vysloužilé zářivky, je vzdálenost míst, kde je lze bez problémů odložit.

Provozovatel kolektivního systému sběru osvětlovacích zařízení společnost Ekolamp proto v září představil speciální sběrnou nádobu. "Je určená na sběr malých světelných zdrojů, které jsou v domácnostech běžně používány," popsala Petra Šulcová-Coufalová z Ekolampu.

Nádobu je možné umístit kdekoliv - na úřadě, poště, ve škole či v nemocnici. Zájemce nic neplatí, naopak od Ekolampu dostane bonus.

Za měsíc fungování systému už mají nádobu na 85 místech, například ve škole ve Velkém Meziříčí nebo na mikulovické poště. Společnost navíc eviduje dalších 225 žádostí o umístění nádoby.

Čím Češi svítí

Zakázané stowattovky - stále je zájem

Přestože výroba klasických stowattových a matných žárovek skončila již před měsícem, lidé je stále mohou ve většině obchodů sehnat. A to i přesto, že zájem zákazníků o ně stoupl v posledních měsících až šestinásobně. Většina maloobchodních řetězců, které Deník oslovil, je stále ještě má na skladě.

Jejich prodej potvrdil například Baumax, Bauhaus či Tesco. "Máme na skladě téměř všechny druhy klasických matných žárovek, ale již se jedná o velmi omezené množství v řádech desítek kusů," říká Tomáš Hanzlík v Bauhausu.

"V současné době naleznou lidé čiré stowattové žárovky ještě ve třetině našich obchodů," dodává k tomu mluvčí Tesca Jana Háková.

Je jediná výjimka: Globus už "zakázané" žárovky vyprodal. Podle jeho marketingového ředitele Borise Malého však bylo snahou řetězce co nejdříve se jich zbavit. "Potřebovali jsme uvolnit sklady a regály, tak jsme je dali do výprodeje," říká.

Letákové akce

Firmy se nyní snaží zákazníky nalákat různými akcemi na úsporné žárovky. "Snažíme se je upozornit, že úsporné zářivky jsou stále cenově dostupnější a jejich použití je velice smysluplné i z finančního hlediska," říká Hanzlík.

Nedávno tak například v Bauhausu proběhla billboardová kampaň ve spolupráci s firmou Ekolamp, která se zabývá recyklací světelných zdrojů.

Podobné je to i v ostatních obchodních řetězcích. "Například máme letákové akce, kde nabízíme třeba zvýhodněné trojbalení úsporných žárovek," prozrazuje Marek Šulc z Baumaxu. Zájem o úsporné zdroje tak podle něj stoupá s tím, jak si na ně lidé zvykají.

PAVEL CECHL

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů