Pátek, 19. dubna 2024

Biologický odpad už může v Semilech třídit polovina obyvatel

Biologický odpad už může v Semilech třídit polovina obyvatel

Semily - Zhruba polovina obyvatel Semil už může třídit biologický odpad. Třídění této komodity zavedla tamní radnice před rokem a od té doby zájem obyvatel neustále stoupá. Zatímco na sídlištích mohou občané třídit do speciálních hnědých popelnic, lidé v rodinných domcích mají od letošního roku možnost zapůjčit si kompostér. Radnice na jejich nákup vyčlenila 50.000 korun a dalších 100.000 získala od kraje. Zájem o kompostéry byl ale větší než mohla uspokojit, řekl to semilský starosta Jan Farský.

"V průběhu července jsme pořídili prvních 62 kompostérů o objemu 450 litrů a dalších 115 jsme mohli nakoupit díky krajské dotaci," řekla Lenka Soukupová z odboru správy majetku města. Celá zásoba byla podle ní rozebrána během několika dní. Město chce proto v projektu pokračovat i v příštím roce. Snaží se tak snížit objem komunálního odpadu, který končí na skládkách, a za jehož likvidaci radnice draze platí. Biologický odpad přitom podle odhadů tvoří zhruba 40 procent komunálního odpadu.

V devítitisícovém městě mají možnost třídit bioodpad mají i obyvatelé na sídlištích. Loni v srpnu rozmístili na sídlištích Řeky a Pod Černým mostem prvních 45 speciálních hnědých nádob o obsahu 140 a 240 litrů a letos v září přibyly další popelnice na sídlištích Oleška a Pod Nádražím. "Loni vytřídili lidé skoro 23 tun bioodpadu," poznamenala Soukupová. Zatím se vozí ke zpracování do kompostárny v Nové Pace, radnice ale připravuje výstavbu vlastního zařízení. Financovat ho chce s pomocí dotací z evropských fondů.

Třídění biologického odpadu zatím není v Libereckém kraji běžné, Semily přesto nejsou jediným městem, které to lidem umožnilo. Nikde jinde ale zatím není systém tak rozšířený. Od loňského roku třídí bioodpad také v České Lípě, kde loni rozmístili prvních 250 nádob a letos se jejich počet zdvojnásobil. Určeny jsou ale pro obyvatele rodinných domů, na sídlištích se tento odpad netřídí. Podobné je to v Liberci, kde letos v létě zkušebně rozmístili první kontejnery na tento druh odpadu ve vilové čtvrti. Obyvatelé města mají ale možnost požádat také o zapůjčení kompostéru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů