Sobota, 20. dubna 2024

Izrael má 2 nové způsoby výroby elektřiny

Izrael má 2 nové způsoby výroby elektřiny

Izrael představil dvě nové metody výroby elektřiny: jízdou aut po dálnicích a domácím mikroturbinovým systémem.

Skupina investorů uspěla 5. října 2009 s výrobou elektřiny z jízdy vozidel po dálnici. Experiment byl proveden na silnici č. 4 mezi Haifou a Tel Avivem a vzbudil velký zájem v izraelské i světové vědecké komunitě.

Investoři začali jednání o instalaci své technologie na různých izraelských dálnicích. Profesor Chaim Abramovič (Chaim Abramovitch), předseda představenstva nové společnosti, armádnímu rozhlasu řekl, že systém by mohl pokrýt potřebu elektřiny pro tisíce domácností ročně.

Navíc vědci z Univerzity Ariel v Samaří a Ruského výzkumného centra v Sankt Petesburgu vyvinuli nový ekologický domácí systém, který vyrábí teplo a elektřinu. Systém je založen na keramické plynové mikroturbíně. Izraelský Vrchní vědec na projekt, který bude realizován a uveden na trh začínající společností CMT pod pohledem LN Innovative Technologies Center v Haifě, věnoval půl milionu dolarů.

Kovové turbíny jsou omezené co do množství tepla a elektřiny, které mohou vyrobit, teplotami, které mohou dosáhnout. Nová turbína, vyrobená z keramiky a s unikátní spirálovou kanálovou strukturou v rotoru, může dosáhnout vyšších teplot, než turbíny kovové.

Turbína, kterou lze napojit na stávající plynovou a elektrickou infrastrukturu domu, vyrábí na každé tři jednotky tepla zdarma jednu jednotku elektřiny. Uživatel domu tak dostává za cenu tepla nejen teplo samotné, ale ještě i elektřinu.

eretz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů