Čtvrtek, 28. března 2024

Prachatičtí hledají místo pro recyklační centrum

Prachatičtí hledají místo pro recyklační centrum

Za poslední čtyři roky vzrostlo množství vytříděného odpadu v jižních Čechách o téměř 90 procent. Jihočeši v loňském roce vytřídili 23 tisíc tun odpadů a patří tak v České republice mezi průměr.

V jakých jihočeský městech se třídí nejvíce a kde nejméně Českému rozhlasu řekla regionální manažerka firmy Eko-kom Lenka Pravdová: "V absolutních číslech je na tom nejlépe Blatná, Ale dohání ji i Vimperk. Vždy se jedná o město, kde se o odpady někdo stará. Většinou to záleží na jednotlivém člověku, který zájem o odpady táhne dopředu. Tam, kde zájem není, se město propadá, varujícím příkladem jsou Vodňany a celé Jindřichohradecko. Zájem o řešení problematiky odpadů tam není úplně v popředí."

Ke svému závěru se pomalu chýlí letošní kolo soutěže jihočeských obcí "My třídit umíme". Průběžné výsledky za tři čtvrtletí zatím na první místa ve čtyřech soutěžních kategoriích řadí obce Minice, Opařany, město Planá nad Lužnicí a v kategorii nad 7 tisíc obyvatel město Vimperk. Celkově v tomto roce soutěží v Jihočeském kraji 522 obcí a měst.

Město Prachatice chce vyhovět zpřísňující se legislativě v nakládání s odpady a zlepšit zázemí, které v současné době umožňuje sběrný dvůr v Mlýnské ulici. Proto si nechalo zpracovat studii, jak se samotné město a spádová oblast kolem Prachatic chovají v odpadovém hospodářství.

Prachatičtí radní už se seznámili s materiálem, který řeší tuto problematiku. Jak upřesnil starosta Jan Bauer, nabízí několik variant řešení: "Od nejpevnější varianty, kdy bychom pouze postavili nový sběrný dvůr, až po tu nejkomplikovanější, který by znamenala sběrný dvůr, dotřiďovací linku, recyklaci stavebních sutí, kompostárnu a jiné aktivity. Hlavním problémem je nalezení vhodné lokality. Nyní je čas na rozhlédnutí jak po samotných Prachaticích, tak po nějakém bližším okolí, kde by se jedna z variant mohla realizovat."

Studie centra odpadového hospodářství pro Prachatice nabízí varianty v cenové úrovni od 10 do zhruba 100 milionů korun. Prachatická radnice hodlá na jeho výstavbu získat evropské peníze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů