Čtvrtek, 28. března 2024

LED diody jsou šetrné k životnímu prostředí

LED diody jsou šetrné k životnímu prostředí

Objektivně zhodnotit vliv nějakého výrobku na životní prostředí není úplně jednoduché, protože v úvahu je nutné vzít celou řadu různých externalit. Nový výzkum firmy Osram se zaměřil na LED diody.

Studie se detailně zaměřila na celý životní cyklus výrobku - kolik dioda spotřebuje energie a surovin při své výrobě, používání i likvidaci, a na to, jak se toto vše projeví na životním prostředí. Z jejích výsledků vyplynulo, že dnešní světelné diody dosahují stejných hodnot jako kompaktní zářivky a hodnot daleko lepších než klasické žárovky.

TESTOVALO SE MNOHO PARAMETRŮ

Při hodnocení světelných diod a jejich využívání energie a dopadu na přírodu, nestačí zkoumat pouze spotřebu energie během provozu. Společnost Osram se pokusila vyhodnotit dopad na životní prostředí za celou dobu života "ledky" a porovnat zjištěné údaje s údaji kompaktních zářivek a klasických žárovek. Kromě podrobné analýzy každého výrobního kroku, například u diodových čipů a pláště diody, se započítává také potřebná přeprava například z továrny v Číně až na místo prodeje v Evropě.

Zaznamenávala se také vstupující energie a materiály a emise spojené se získáním zdrojů. Do výsledku byly proto zahrnuty i ekologické jevy, jako je acidifikace, eutrofizace (nepřirozené obohacování ekosystémů o živiny), skleníkový efekt, narušování ozonové vrstvy nebo toxicita.

Světelné zdroje se často porovnávají také podle výkonu - zde jsou výsledky jasné. Klasické typy žárovek s vlákny za LED diodami silně zaostávají. Klasická žárovka o příkonu 40 wattů se například dá nahradit buď kompaktní zářivkou o příkonu 8 W, nebo LED diodou o příkonu 8 W, což znamená energetickou úsporu ve výši 80 procent.

EKOLOGIČTĚJŠÍ NEŽ ŽÁROVKY

Výzkum se prováděl ve spolupráci s odborníky ze společnosti Siemens Corporate Technology, Centre for Eco Innovations a vyplývá z něj, že u světelných diod se k tvorbě světla využívá více než 98 % energie. Ztráta představuje necelá dvě procenta.

Dále platí, že ukazatele dopadu osvětlení na životní prostředí jsou u světelných diod také menší než u klasických žárovek a u zářivek překvapivě stejné. Vzhledem k tomu, že účinnost diodových svítidel neustále roste, budou v rámci testu životního cyklu v budoucnosti dosahovat ještě lepších výsledků. Studie se zabývala pouze produkty firmy Osram, takže zobecnit její závěry pro celý segment LED diod automaticky nelze. Přesto však pro určitou orientaci v ekologických aspektech tohoto druhu osvětlení postačí. Podrobnou zprávu o výzkumu a jeho metodice by měl Osram zveřejnit v těchto dnech na svých webových stránkách.

ZDROJ: SIGN

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů