Čtvrtek, 28. března 2024

Soused pálí PET lahve a otravuje ovzduší. Jak na něj?

Soused pálí PET lahve a otravuje ovzduší. Jak na něj?

Olomouc - Jste přesvědčeni, že soused v kotli zatápí něčím, co tam nepatří, a otravuje vás zapáchajícím kouřem? Můžete se nějak bránit? Úřad sice nemůže za současných zákonů vstoupit do domu, aby zkontroloval obsah kotle, pomoci však může policie v případě podezření, že někdo splodinami ohrožuje zdraví sousedů.

Později snad i novela zákona o ovzduší, která počítá s poplatky za neekologické vytápění.

"Soused na chalupě tak jednou za měsíc spaluje odpadky v kotli, na který má napojeno ústřední topení. To, co mu vychází z komínu, to je něco otřesného. Myslíte, že bych ho udal? To ten můj barák můžu rovnou prodat a odstěhovat se. Nastalo by peklo," uvedl jednačtyřicetiletý Michal Kamínek.

Například na starostu Domašova nad Bystřicí Ladislava Števanku se s podobným problémem doposud obrátili tři lidé.

"Systém udávání se mi samozřejmě nelíbí. Ale dalším problémem je, sem někoho z kompetentních úřadů vůbec dostat, když už je vážné podezření. Už je to pár let: za tři dny tady jeden člověk spálil snad tuny plastů. Ještě s bývalou starostkou jsme naháněli kde koho, ale všichni měli moc práce," popisoval starosta.

Pomůže lidem novela zákona o ovzduší, k níž právě skončilo takzvané vnější připomínkové řízení? Platit by měla až za dva roky a počítá s tím, že úředníci budou moci prověřit kotel a nechat udělat rozbor, čím se v něm topilo.

Zákon počítá i s ukládáním poplatků v případě, že budou lidé topit neekologicky. Ty se mají při opakování prohřešku navyšovat. Ročně by to měla být pětistovka, v každém dalším roce se poplatek navyšuje o dalších pět set korun až do třech tisíc.

Podle Števanky však systém poplatků za nešetrné vytápění nic neřeší.

"Myslíte, že lidé z vesnic schválně jezdí starýma šunkama? Kdyby měli na lepší a k přírodě šetrnější auto, tak si ho jistě koupí. Stejné je to i s kotly a kvalitním palivem. Takto je budeme jenom finančně trestat," mínil starosta Domašova nad Bystřicí.

O tom, že jako palivo nelze použít odpad a stejně tak že je občan povinen odkládat komunální odpad na místech k tomu určených, mluví v tuzemsku nejeden právní předpis.

Legislativa popisuje i to, že je každý povinen dodržovat přípustnou tmavost kouře či neobtěžovat kouřem a zápachem sousedy.

"V praxi je situace úplně jiná. Úřad ale za současného stavu legislativy nemá oprávnění zasáhnout na pozemcích a v objektech fyzických osob s podezřelým kouřem z komína," uvedla Jitka Pudelová z odboru životního prostředí olomouckého magistrátu.

Mohou se tedy lidé při takovém chování souseda nějak bránit? "Pokud budou mít velmi vážné podezření, že pálí například plasty, měli by se obrátit na policii," vysvětlila Pudelová.

"Řádně zaprotokolované události, doplněné případnou fotodokumentací jsou pak podkladem pro přestupkové řízení, v němž lze fyzické osobě nepodnikající uložit sankci až sto padesát tisíc korun," upozornila.

Právě kotle na uhlí jsou totiž velmi lehce zneužitelné ke spálení všeho, co hoří, a podle informací úředníků nezřídka dochází i na staré gumáky a plasty.

"Atmosféra v těchto lokalitách se tak znovu v topné sezoně zahušťuje vším, co taková "paliva" při nedokonalém spalování vytvářejí, od barevných čmoudíků až po saze a dioxiny," poznamenala Jitka Pudelová.

Podle olomoucké policejní mluvčí Marty Hanzlové skutečně od letoška smí policista vstoupit do obydlí či na pozemek bez souhlasu jeho uživatele i v případě podezření na přestupek.

"Je oprávněn tam provádět potřebná opatření jen tehdy, jestliže věc nesnese odkladu a vstup je nezbytný pro ochranu života nebo zdraví osob anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejného pořádku a bezpečnosti," citovala legislativní úpravu.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů