Pátek, 29. března 2024

Stoletá voda už lidi v Modré neohrozí

Stoletá voda už lidi v Modré neohrozí

Jílové - Stavba získala stavební povolení a také výjimku z ochranných podmínek chráněných živočichů.

Poslední necelé čtyři stovky metrů chybí k tomu, aby Jílovský potok v úseku Jílové - Modrá byl opravený. Lidem spadne kámen ze srdce zejména při velkých deštích či jarních táních. Úprava koryta má totiž zajistit, že je neohrozí stoletá voda. Stávajícího břehového opevnění poškodila stoletá povodeň už v červenci před dvanácti lety.

"Hlavním úkolem rekonstrukce je jednak stabilizovat stávající podemleté opěrné zdi na levém břehu u Motorestu Modrá a u dalšího domu a instalovat podélný železobetonový pasu. V místech podél zástavby se vyzdí nová kamenná opěrná zeď z čediče namísto zdí původních, které jsou již ve špatném stavu," řekl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Mluvčí upřesnil, že most je kvůli těžkou technice, jež tudy jezdí, podepřený a také je příjezdovou komunikace chrání položené panely, neboť umístění inženýrských sítí je mělce pod povrchem cesty.
Výjimka z ochranných podmínek

"Vlastní dno toku se bude opevňovat pouze částečně, a to v úseku pod mostky, kolem příčných zděných prahů a také se kameny vyskládají podél paty zdí," řekl mluvčí. Vysvětlil, že v ostatních případech se dno ponechává v přírodním stavu, jak požadují rybáři, i když se podle zaměření neustále zahlubuje díky málo odolnému jílovému podloží.

Stavba získala stavební povolení a také výjimku z ochranných podmínek chráněných živočichů. Stavební práce proto musí firma přerušit vždy v období od dubna do června každého roku kvůli rozmnožování chráněných živočichů.

Stavbu financuje Povodí Ohře a peníze na ni dostalo z programu Podpora prevence před povodněmi, celkem asi šestnáct milionů korun. Celá rekonstrukce potoka by měla být hotová do roku 2011.

Zdroj:Děčínský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů