Sobota, 20. dubna 2024

Recyklohraní: Zná je i vaše škola?

Do školního recyklačního programu Recyklohraní, který si pod záštitou ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy klade za cíl podpořit ve školách zpětný odběr baterií, akumulátorů a elektrozařízení k další recyklaci, bylo v polovině října přihlášeno už 1944 základních a středních škol.

Recyklohraní: Zná je i vaše škola?

Když se učitel Mgr. Jiří Beneš ze Základní školy Slavonice poprvé doslechl o programu Recyklohraní, získal pro něj žáky tak, že Recyklohraní využil ve vlastním projektu Smeťákov tady nechceme. "Žáci byli nadšeni a hned se do Recyklohraní přihlásili jako celá třída. Postupně se do programu zapojily ostatní třídy, takže nyní už soutěží celá škola," říká Mgr. Jiří Beneš.

AKTIVNÍ ŠKOLY, GARANTI I ŽÁCI

Hana Ansorgová ze společnosti ASEKOL potvrzuje, že mnohé školy se snaží žáky motivovat k zapojení do Recyklohraní prostřednictvím vlastních soutěží - tedy tak, jak se to děje i v jihočeských Slavonicích. Školy s vysokými bodovými konty v Recyklohraní bývají zapojeny i do dalších ekologických programů a soutěží. Například ve slavonické ZŠ zařadili do výuky volitelný předmět - environmentální seminář, získali prvenství v Malé energetické akademii, pořádané společností E.ON Česká republika, zapojili se do přírodovědného projektu Krajina domova, vyhlášeného pod patronací ministerstva životního prostředí občanským sdružením Živly-AK, a vstoupili i do mezinárodního projektu Regenerace Mařížského parku na Evropský park. Volitelné předměty (zeměpisný seminář, ekologie a přírodovědná praktika) mají také v ZŠ Hlučín-Rovniny na Opavsku. V ZŠ Habrmanova v Hradci Králové pořádají soutěže o nejlepší třídu i jednotlivce ve třídění odpadu a jejich organizátorce Mgr. Aleně Jankové se dokonce pro ně podařilo získat grant od královéhradeckého magistrátu.

Významná role připadá ve školách garantům programu. Podle jednatele společnosti ASEKOL Mgr. Jana Vrby se jimi často stávají školní koordinátoři environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO), na menších školách leckdy i sami ředitelé. Milada Holušová, která organizuje Recyklohraní v ZŠ Hlučín-Rovniny, ovšem připomíná, že garant musí mít podporu kromě vedení školy i ostatních vyučujících a musí se mu podařit získat pro program co nejvíce žáků. "Škola totiž dostává body nejen za každý kilogram odevzdaných elektrozařízení či baterií, ale také za splnění soutěžních, velmi různorodých úkolů, u nichž platí, že větší kolektiv je zvládne snáze," dodává Milada Holušová. Jak je důležitá ochota kolegů spolupracovat, dosvědčuje rovněž Mgr. Alena Janková ze ZŠ Habrmanova v Hradci Králové. "Ale především je důležité do Recyklohraní zapojit zodpovědné a pracovité žáky," říká a vyzvedává přitom osmáky Lukáše Felbra a Petru Vápeníkovou, kteří jsou hlavními garanty programu za žákovský kolektiv.

JE LIBO MÍČ, NEBO SNAD NOTEBOOK ČI LASEROVOU TISKÁRNU?

Na webu Recyklohraní se jeden z odkazů vztahuje k obsáhlému Katalogu odměn. Už za deset bodů získaných v programu je možné objednat si jako dárek školní sešit, pokračovat lze přes tužky, hlavolamy, slovníky, kalkulačky, míče, vstupenky do aquaparků, učební pomůcky a multimediální výukové programy apod. až po notebook (12 689 bodů), dataprojektor (14 940) nebo barevnou laserovou tiskárnu (15 960). Připomeňme, že za každý kilogram baterií škola získá 4 body (plus další bod, je-li dostatečně využita kapacita sběrné nádoby) či 3 body za každý kilogram drobných elektrozařízení. Další až dvě stovky bodů škola získává za splnění každého soutěžního úkolu.

Pořádá-li škola ještě vlastní ekologické soutěže, často pro jejich vítěze používá drobnější odměny z katalogu. Například ve Slavonicích si už některé dárky objednali, zejména pro žáky, kteří nasbírali nejvíce baterií. Motivací pro ně bylo DVD za 922 bodů. Žáci, kteří plnili literární úkoly, si objednali česko-francouzské slovníky, petang, propisovací tužky a další drobnosti. Naopak tamní skupina Baterkodlaků, jak si říká jedna soutěžící skupina, si zatím "své" body pilně střádá. ZŠ Slavonice v minulém školním roce obdržela 8355 bodů, čímž obsadila třetí místo v ČR. Zatím žádný dárek si nevybrali v ZŠ Hlučín-Rovniny. "Body sbíráme na hodnotnější a pro školu nejpotřebnější dárek," konstatuje Milada Holušová.

Program Recyklohraní organizují neziskové společnosti ASEKOL, ECOBAT, EKO-KOM a Ekolamp. Školy se do něho mohou hlásit kdykoliv během školního roku, sběrné nádoby jim pak jsou dodány nejpozději do dvou měsíců.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Školám slouží nejen Modrá linka

Organizátorům Recyklohraní na školách pomáhá telefonní Modrá linka +420 844 100 101. Volání na ni z pevné linky v kterémkoliv místě republiky se účtuje pouze jako místní hovor do pevné sítě.

Další informace školy naleznou na webu, dotazy lze také posílat na e-mailové kontakty zástupců všech čtyř organizátorů Recyklohraní, které jsou na webu uvedeny.

Nejčastější dotazy na Modré lince se týkají odvozů naplněných sběrných boxů: Jak mají školy přitom postupovat, jak dlouho trvá, než se plná nádoba odveze, případně se na této lince řeší potíže související se ztrátou nádob nebo identifikačních štítků. Školy také požadují upřesňující informace k aktuálním soutěžním úkolům, řeší drobné potíže s registrací nebo nejasnosti v souvislosti s pravidly Recyklohraní. Žádají také upřesnění, co konkrétně, pokud jde o elektro a baterie, opravdu lze sbírat a co nikoliv.


Nejčastější nedostatky ze strany škol

Některé školy nejsou důsledné při označování sběrných nádob určených k odvozu. Mohou se tak zbytečně připravit o body.

Hladký průběh odvozu plných nádob může být ohrožen, není-li u něho za školu přítomna osoba, která za odvoz v nahlášeném termínu odpovídá, a nejsou-li nádoby plné.

Školy někdy při zasílání splněných soutěžních úkolů neuvádějí své kontaktní údaje, zejména IČO, sloužící jako jejich identifikační číslo. Organizátoři je pak při vyhodnocování splněných úkolů občas nedokážou dohledat. Podobně by školy měly uvádět své kontaktní údaje při zasílání nejrůznějších dotazů na info-mail.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů