Sobota, 27. dubna 2024

Cena elektřiny klesne méně než se čekalo

Cena elektřiny klesne méně než se čekalo

Pokles ceny elektřiny měl být podle původních předpokladů odborníků poměrně výrazný. Nakonec ale nejspíš půjde maximálně o tři procenta. Může za to nárůst plateb za regulované položky, tedy za přenos a distribuci elektřiny, ale i vyšší příspěvek na "zelenou" energii, který je součástí celkových plateb za proud.

Konečná ceny elektřiny klesne jen minimálně

Cena elektřiny pro konečné odběratele v domácnostech od ledna klesne podle současných odhadů maximálně o dvě až tři procenta. Očekávaný zhruba patnáctiprocentní propad cen samotné (silové) elektřiny totiž bude do značné míry vyvážen zvýšením cen za přenos a distribuci elektřiny. Nemálo se pak na cenách proudu odrazí i zvýšení příspěvku na "zelenou" energii.

Energetický regulační úřad (ERÚ) odhaduje, že bude tento příspěvek příští rok trojnásobně vyšší, což v přepočtu znamená, že bude tvořit již celých pět procent z celkových plateb. Do podpory obnovitelných zdrojů, tedy třeba slunečních či větrných elektráren, Češi příští rok investují přes sedm miliard korun. Největší díl - 2,8 miliardy - spolknou sluneční elektrárny.


Cena elektřiny v konkrétních číslech


O kolik přesně by cena elektřiny v příštím roce měla klesnout, bude jasné na konci listopadu, kdy konkrétní čísla zveřejní ERÚ. Zatím odhadovaný pokles je dvě až tři procenta.
Podle předběžných propočtů HN by tak rodina žijící v panelákovém domě, která elektřinou netopí, mohla v roce 2010 zaplatit za elektrický proud o necelých 300 korun méně než letos. Majitelé rodinných domků s přímotopem by pak mohli ušetřit asi tisícovku.

O něco lepší situace pak čeká podniky. Ty se mohou těšit na výraznější slevy - cena elektřiny (silové) se totiž na celkové faktuře podílí u firem asi třemi čtvrtinami, zatímco u domácností jen polovinou.

Elektřina klesla o 15 procent

Na energetické burze se cena elektřiny proti loňským maximům propadla na pouhou třetinu. Analytici odhadovali, že takzvaná silová elektřina zlevní zhruba o 15 procent. To se také naplnilo, jenže se nečekaně zvýšily platby na podporu obnovitelných zdrojů a podražily i další regulované složky, jako poplatky za distribuci či přenos elektřiny.

Výsledná sleva tak s největší pravděpodobností neumaže zdražení, k němuž došlo na začátku letošního roku, přestože nyní ERÚ hledá způsob, jak podporu snížit. A to hlavně pro sluneční elektrárny, které zažívají nebývalý rozkvět. Platný zákon totiž umožňuje snížit výkupní ceny jen o pět procent ročně.

Patnáctiprocentní pokles ceny mimo jiné znamená, že lidé, kteří na jaře využili nabídky ČEZ a zafixovali si sazbu na rok 2010, nic nevydělají ani neztratí.

Další informace ze světa bydlení a financí ve článku Ocenění nemovitosti lze získat online a zdarma

Lucie Lukačíková

www.living.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů