Pátek, 29. března 2024

Do říček regionu se má vrátit čistá voda, jako v Náměšti

Do říček regionu se má vrátit čistá voda, jako v Náměšti

Olomouc - V říčce Šumici v Náměšti na Hané po letech opět teče čistá voda, v ní plavou hejna ryb a v centru obce se dokonce objevil černý čáp. Vše stálo přes 160 milionů korun a přes deset let příprav a budování, než se obci s více než 2000 obyvateli podařilo postavit kompletní kanalizační síť.

Do konce příštího roku by to stejně tak měly zvládnout všechny obce v kraji, ve kterých žije přes dva tisíce lidí.

"Projekt jsme dokončili za pět minut dvanáct. Máme 2018 obyvatel a povinnosti dané směrnicí EU bychom se samozřejmě nevyhnuli," uvedla starostka Náměště na Hané Marta Husičková.

Jen příprava trvala osm let.

"Museli jsme vymyslet, jak to udělat. Nejdříve jsme chtěli jít cestou sdružení se sousední obcí, jenže by šlo o tolik finančních prostředků, že by nám je nikdo nedal. Tak jsme sdružení zrušili a šli vlastní cestou - na dvě etapy. Právě jsme skončili a kanalizační sítí je pokryto celé katastrální území Náměště na Hané," popisovala starostka s tím, že obci se podařilo získat 85 procent peněz z fondu EU.

Nespokojenost

Ne všichni obyvatelé však byli budování kanalizačních rozvodů nakloněni. Mnozí totiž zároveň museli investovat do odkanalizování svých rodinných domů.

"Pochopili, že nebude-li kanalizace, nebudou opraveny krajské komunikace, které již byly ve velmi špatném stavu. A nakonec viděli, že říčka Šumice je opravdu čistá," zmínila Husičková s tím, že v jednotlivých případech obec bude muset sáhnout po legislativě a finančním postihem přimět jednotlivce, aby se na kanalizaci připojili.

Teprve budují

V Olomouckém kraji jsou však místa, kde kanalizace a čistírny odpadních vod teprve budují. Jde kolikrát o násobně větší projekty a obrovské sumy. Například ve Šternberku přijde splnění směrnice EU na půl miliardy korun.

"Počítáme se tím, že i přes náročnost stihneme projekt dokončit," reagoval vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Kluka.

Například Šumperk čeká II. etapa velkého projektu, který řeší i odkanalizování Mohelnice a Loštic.

V Novém Malíně se má stavět ještě nová čistírna, v Libině se má dostavovat kanalizace, v Konici na Prostějovsku firma staví, Brodek u Přerova již získal finance, Javorník požádal o finance na čistírnu odpadních vod, stejně tak již obdržely peníze z dotačních programů další obce.

Zřejmě nejdále od splnění směrnice EU jsou ve Vidnavě, kde mají zahájení projektu naplánované na příští rok.

Všechny obce termín stihnou

"V příštím roce stihnou všechny obce v Olomouckém kraji, kterých se směrnice týká, přinejmenším zahájit stavbu. Pokud stavba začne, předpokládá se s jakousi tolerancí v podobě dvou dalších let do samotného dokončení, což se podaří. Zatím Komise EU jednoznačně neřekla, kdy přesně bude považovat úkol za splněný. Zatím počítáme s momentem, kdy je v obci či městě připojeno 85 procent obyvatel na kanalizaci," uvedla vedoucí oddělení vodního hospodářství Olomouckého kraje Vladimíra Kubišová.

Povinnost danou směrnicí Rady EU o zajištění odkanalizování a čištění odpadních vod k 31. prosinci 2010 musejí splnit obce s počtem obyvatel nad 2000. Podle Kubišové ale budují kanalizační systémy i menší vesnice, kde v Česku žije na 25 procent obyvatel.

"I tyto menší obce by vždy měly mít nějaké čištění, a to stanovené vodoprávním úřadem. Byly uděleny výjimky, ale i v nich byla stanovena opatření a termíny," doplnila Kubišová.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů