Pátek, 26. dubna 2024

Upečte si bio cukroví

Upečte si bio cukroví

Linecká kolečka, pracničky, perníčky, včelí úly nebo třeba kokosky neodmyslitelně patří k Vánocům. Co když je ale chcete mít v bio kvalitě? Dá se upéct bio cukroví z českých surovin?

Pečení vánočního cukroví patří k nejsilnějším tradicím českých Vánoc. České ženy na rozdíl od svých zahraničních kolegyň stále připravují domácí cukroví. Průměrná česká domácnost má na štědrovečerním stole 8 druhů cukroví. Pokud výjimečně Češky nepečou, nechávají si cukroví nachystat od babiček nebo tetiček. Naopak o kupované cukroví není v Česku tak velký zájem. Stále platí, že domácí je prostě domácí.

Letos si můžete vánoční cukroví udělat trochu jinak než obvykle, a to v bio stylu. Bojíte se, že bio cukroví nebude dobré? Máte zcela zbytečné obavy. Bio neznamená horší ani méně chutné, právě naopak. "Bio cukroví je zdravější, výživnější, je upečeno z kvalitnějších surovin a chutná skvěle," je přesvědčená Iva Buriánková, majitelka obchodu s biopotravinami Biotop. Hlavní rozdíl mezi bio a obyčejným cukrovím je v surovinách. U bio cukroví se nepoužívá bílý rafinovaný cukr, ale třtinový cukr nebo přírodní sladidla jako med nebo třeba rýžový nebo javorový sirup. Častěji se používá celozrnná mouka nebo méně známé mouky jako rýžová, pohanková nebo kamutová. Ale neznamená to, že v bio kvalitě nemůžete mít stejné cukroví, na jaké jste zvyklí. "Stačí použít bio suroviny," dodává Buriánková.

Kde koupit bio suroviny?

Možná přemýšlíte, kde sehnat všechno potřebné k pečení v bio kvalitě. "Dnes je možné péct pouze z českých surovin, kterých je na trhu relativně dost, byť je třeba někdy trošku hledat," říká Jan Valeška, ředitel PRO-BIO ligy, která se mimo jiné stará o propagaci biopotravin. "Bio mouku, která je základem a budete ji potřebovat nejvíce, lze zakoupit téměř v každém maloobchodním řetězci či specializované bio prodejně," dodává. Stejně tak není problém koupit české bio mléko. To je k dostání jak ve specializovaných bio prodejnách, tak v běžné obchodní síti. V super a hypermarketech ho můžete objevit pod privátní značkou obchodního řetězce. O něco hůře dostupná jsou česká bio vajíčka a české bio máslo. Nicméně i to se dá při troše snahy objevit v obchodech. Na trhu je také český bio med.

Za bio suroviny ovšem zaplatíte více než za běžné. Rozdíl cen se liší podle toho, kde biopotraviny nakoupíte. Jak vyplývá z průzkumu PRO-BIO ligy, ceny biopotravin jsou velmi podobné v supermarketech i specializovaných prodejnách. Zde vám ale na rozdíl od supermarketu jsou schopni poradit, jak s jednotlivými surovinami pracovat. Nejlevnější je nákup biopotravin přímo od farmáře. Zde budou ceny srovnatelné nebo dokonce nižší s konvenčními potravinami. Například litr čerstvého mléka stojí 15 až 20 Kč, vejce 4 až 5 za kus a sklenice medu 100 Kč.

Fair Trade čokoláda

Ne všechny suroviny ale mohou být českého původu. Do Česka se dováží bio třtinový cukr, čokoláda, káva, kakao nebo koření. Produkty z exotických zemí pocházejí z nejrůznějších destinací, nejčastěji v Latinské Americe a Africe. "Jistotu, že skutečně byly vypěstovány podle zásad ekologického zemědělství, vám dává značka pro biopotraviny států EU nebo značka kontrolní organizace," upozorňuje Valeška.

Celá řada zahraničních biopotravin je také současně Fair Trade, což znamená, že jeho producent musí dodržovat zásady spravedlivého obchodu. Díky Fair Trade dostávají pěstitelé za svou práci spravedlivou cenu, a tak nemusí žít v chudobě. Stejně tak se dbá na to, aby nebyly zneužívány děti k práci, jak se často děje při výrobě konvenčních potravin.

Fair Trade suroviny pravidelně nakupuje i Iva Buriánková. "Snažím se vždy upřednostňovat bio suroviny českého původu. Pokud stihnu upéct vlastní vánoční cukroví, vyberu si české biopotraviny, které doplním produkty z Fair Trade projektů. Tím si o Vánocích pochutnám s dobrým pocitem, že jsem podpořila české ekologické zemědělství a pomohla chudším zemím," uzavírá majitelka obchodu Biotop.

ZDROJ: Zdraví

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů