Čtvrtek, 18. dubna 2024

Občané mají obavu z umístění retenční nádrže v Brně-jih

Občané mají obavu z umístění retenční nádrže v Brně-jih

Stavba má být součástí odsunovaného železničního nádraží

Schvalování železničního uzlu Brno (ŽUB) v odsunuté poloze má další potíže. Občanské sdružení pro Brno - jih a Děti Země v Brně totiž proti vydání územního rozhodnutí pro retenční nádrž Jeneweinova a vodovod Komárov podaly odvolání. Místní občané mají strach, že stavba škodlivě zasáhne do kvality jejich bydlení a znehodnotí okolní domy. Děti Země zase namítají, že se řízení nemohly zúčastnit a podat vyjádření, neboť nebyly o něm vůbec informovány. O všech odvoláních rozhodne brněnský magistrát.

"Ačkoliv jsme si podali žádost, že chceme být o všech stavbách odsunovaného železničního nádraží předem informováni, tak jsme se vůbec nedověděli, že nějaké územní řízení probíhá," popisuje základní pochybení stavebního úřadu Miroslav Patrik z Dětí Země, které jsou členy občanské koalice Nádraží v centru.

Na základě žádosti města Brna ze 4. června 2009 vydal stavební úřad ÚMČ Brno-jih dne 30. října 2009 územní rozhodnutí, kterým u soutoku Svratky a Ponávky umístil podzemní retenční nádrž o průměru 33 metrů pro dočasné zadržení dešťových a splaškových vod a vodovodní přípojku. Stavba je součástí výstavby nové městské infrastruktury pro odsunované železniční nádraží. Námitky proti nádrži podalo více než 200 místních občanů.

Členové a příznivci Občanského sdružení Pro Brno - jih mají obavu, že nádrž zbytečně zlikviduje keře a stromy v klidové zóně u řeky Svratky a říčky Ponávka, při její výstavbě může dojít k narušení statiky okolních domů na zvodnělém podloží, nádrž může také nepříjemně zapáchat a navíc navrhovaná technologie může být poruchová. Zatím stále ve zkušebním provozu se totiž nachází jen ve francouzském městě Bordeaux.

Podle plánu města Brna z dubna 2006 se nová městská infrastruktura pro odsunované železniční nádraží měla začít stavět už v lednu 2007. Výstavba nového osobního nádraží a modernizace železničního průjezdu Brnem měly začít zase loni v červnu. Zpoždění těchto staveb je tedy nejméně tři roky. Krajský soud v Brně v lednu 2009 územní rozhodnutí pro ŽUB zrušil a nové územní řízení na ÚMČ Brno-střed stále ještě nezačalo.

Kontakty:

ÚMČ Brno-jih, vedoucí stavebního úřadu: Dana Juklíčková, telefon 545 234 986
Občanské sdružení pro Brno - jih: Jarmila Stehlíková, telefon 545 233 179

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů