zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Diabetes a jeho přírodní léčba

06.12.2009
Zdraví
Diabetes a jeho přírodní léčba

Diabetes neboli cukrovka je závažné onemocnění, o kterém se stále častěji mluví jako o civilizační nemoci.

Hlavní příčinou je hormon inzulín, který se tvoří ve slinivce břišní. U nemocného člověka se však netvoří vůbec anebo jen v nedostatečném množství. Následkem je špatné hospodaření organismu s glukózou, buňky nedostávají potřebnou energii a nevyužitá energie se hromadí v krvi. Cukrovka způsobuje nemocnému mnohé potíže a může ohrozit i život člověka. Nejčastěji se jedná o oční poruchy, srdeční a cévní nemoci, zvýšený cholesterol, vysoký krevní tlak, selhání ledvin, zvýšenou náchylnost k infekcím a zpomalení činnosti mozku. Diabetes je do značné míry podmíněn geneticky. Pro jeho vznik jsou ale rozhodující způsob životosprávy a fyzické aktivity.

Léčba stravou

Dieta pro diabetiky je podobná dietě ochraňující před nemocemi srdce. To znamená minimum živočišných tuků, které v nadbytku vyvolávají inzulínovou rezistenci a poškozují cévy. Důležitá je střídmá strava s pravidelným příjmem zeleniny, luštěnin, ryb, ořechů, ovoce a vlákniny. Strava s vysokým množstvím polysacharidů a vlákniny snižuje množství potřebného inzulínu a současně i příznivě redukuje obsah tuků v krvi. Vláknina zabraňuje prudkým změnám hodnot glykémie. Při jejím pravidelném příjmu dochází ke snižování hladiny krevního cukru, cholesterolu i triglyceridů. V jídelníčku se zaměřte i na pravidelný přísun chromu. Tento prvek zlepšuje glukózovou toleranci a snižuje množství potřebného inzulínu. Naopak mezi nevhodné potraviny patří především uzeniny, vnitřnosti, bílé pečivo, cukrárenské výrobky a vícevaječné těstoviny atd.

Fytoterapie

Používání rostlin ve formě čajovin jako podpůrného prostředku při léčbě cukrovky je běžné a při lehčích formách, zejména u diabetu starších lidí, se s ním dosahuje pozitivních výsledků.

- Pro snížení krevního cukru: List (nať) borůvky - nálev z 20 g na 500 ml vody, 2-3x denně 1/2 šálku.

- Pro zlepšení metabolismu: List kopřivy a kořen pampelišky - odvar z 1 čajové lžičky na šálek vody, 3x denně šálek.

- Pro zlepšení trávení: Kořen omanu - nálev z 1/2 čajové lžičky na šálek vody, 2-3x denně šálek.


Potraviny snižující hladinu cukru v krvi

- Potraviny obsahující chrom: celozrnné výrobky, zelenina, droždí, sýry, maso.

- Potraviny obsahující vitamín B6: listová zelenina, řepná melasa, pšeničné klíčky, pivovarské droždí.

- Potraviny obsahující hořčík: zelené rostliny, luštěniny, sója, ořechy, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, mrkev, baklažány, olivy, artyčoky, cibule.

Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí