Sobota, 27. dubna 2024

Pardubice: Vzpoura proti investici

Pardubice: Vzpoura proti investici

Pět tisíc rozvášněných lidí v pardubické hokejové hale, tak vypadalo projednávání projektu spalovny v Rybitví.

Nálada v hale nebyla během včerejšího veřejného projednávání právě nakloněna rakouské firmě AVE, která chce v Rybitví za 350 milionů korun modernizovat spalovnu.

"My to nechceme, my to nechceme!" Tento a podobné výkřiky z potemnělé arény, doplňované pískotem a hučením, provázely první hodinu setkání každý argument zástupců firmy AVE.

"Jak tomu mám věřit, že nebudou nějaký dioxiny," svěřoval se na balkoně jeden z návštěvníků druhému. "Náš nesouhlas se spalovnou je nekonečně silný a je absolutní. Uděláme vše, abychom projekt zastavili," tato slova poselství pardubického magistrátu byla první, která vyvolala potlesk a výkřiky chvály. Souhlasně se rozblikaly i čertovské rohy na hlavách desítek mladších návštěvníků.

"Technologicky je náš projekt bezproblémový. Pokud jej potopí emoce a nikoli fakta, bude to smutné. Nezbyde nám, než odepsat asi 30 milionů korun, zbytky spalovny rozebrat a železo dát do sběru. Pardubicím pak i nadále budou hrozit výpary ze stovek tisíc tun nebezpečných odpadů, které se v areálu chemičky za devadesát let provozu nashromáždily," divil se jednatel AVE CZ Radek Mužík.

AUTOR: Vladimír Kaláb
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů