Středa, 24. dubna 2024

Družice SMOS změří vlhkost i mořské proudy

Družice SMOS změří vlhkost i mořské proudy

Začátkem listopadu z kosmodromu Pleseck vystartovala ruská raketa, která do vesmíru vynesla 2 družice, SMOS a Proba-2.Druhá z nich vynesla mimo naši planetu i české přístroje na zkoumání plazmatu. Satelit SMOS nám v případě hladkého průběhu zajistí kvalitnější a přesnější předpovědi počasí.

SMOS (Soil Moisture and Salinity) je součástí projektu ESA, tedy Evropské kosmické agentury a má za cíl měřit vlhkost půdy, růst rostlin, a množství soli v oceánech. Měření získané sondou SMOS lze využít ke sledování pohybů mořských proudů a vlhkosti půdy, díky čemuž lze rychleji předpovědět sucho a povodňová rizika v některých oblastech.Proba-2 má za úkol ověřit 17 nových technologií, mezi nimi lithium-iontové baterie, solární panely, mikro-kamery a GPS signál.
Snad satelit SMOS bude úspěšnější naž satelit určený ke zmapování množství oxidu uhličitého, který startoval na začátku tohoto roku a havaroval.

ZDROJ:www.bioplanet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů