Čtvrtek, 28. března 2024

Katastrofy jako obchodní šance

Katastrofy jako obchodní šance

Firmy a privátní klientela se musí kvůli následkům klimatických změn připravit na placení vyššího pojistného. Očekávají se prudší bouře a četnější záplavy. Proto pojišťovny zvyšují pojistné. Zároveň se pro ně ale otevírají nové obchodní šance.

První společnosti tak již nabízejí lepší ochranu proti přívalovým dešťům, které v Německu způsobují stále větší škody. "Pokud budou klimatické změny pokračovat jako doposud, znamená pro některé regiony četnější frekvenci škod s většími následky," říká Peter Höppe z největší zajišťovny Munich Re. Zajištění by tak mohlo být daleko dražší. Například částky na pojištění rizik způsobených hurikány ve zvláště ohrožených přímořských oblastech USA se v posledních letech zdvojnásobily.

Pro ekonomiky znamená změna klimatu i tak enormní finanční zátěž. Škody způsobené katastrofami vyvolanými počasím se v posledních letech pohybovaly ve vysokých dvoumístných miliardových částkách, řekl Höppe. Z toho malá dvoumístná miliardová částka může být zapříčiněna klimatickými změnami. Ještě vyšší je zátěž vyvolaná nutnými opatřeními na ochranu klimatu - nicméně pouze na první pohled, protože z dlouhodobého hlediska se takové investice vyplatí.

Swiss Re, druhá největší zajišťovna, počítá s tím, tisícileté záplavy v severní Evropě, způsobené vzedmutou hladinou moře, se budou do konce století opakovat každých 30 let. Pojištěné škody způsobené přírodními katastrofami se v posledních dvou desetiletích v porovnaní s předchozími dvěma dekádami více než zpětinásobily na průměrných 27,1 mld. USD ročně. Není proto divu, že pojišťovny investují milionové částky do výzkumu klimatu, aby byly schopny lépe odhadnout rizika a rozvíjet nové obchodní produkty.

"Jestliže roste ohrožení, roste i přání se proti němu zajistit," říká Höppe. V některých spolkových zemích Německa tak existují kampaně na uzavření pojištění proti živelnímu nebezpečí, jako jsou záplavy nebo sesuvy půdy, a již každý pátý Němec pojistil svůj dům proti takovým škodám. Některé německé pojišťovny začaly v rámci pojištění domácnosti nabízet i pojištění proti záplavám způsobeným přívalovými dešti. Ve většině případů je takové pojištění zatím umožněno jenom v rámci pojištění budov a obyvatelé bytů tak v případě zatopení jejich sklepa nemají nárok na odškodnění.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů