zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Rostlinné oleje, zázrak přírody

02.01.2010
Zdraví
Rostlinné oleje, zázrak přírody

Rostlinné oleje jsou obecně prospěšné díky nenasyceným mastným kyselinám. O blahodárných účincích olivového oleje jsme byli informováni již v článku Zázračný olivový olej. Existuje však mnoho ještě vzácnějších olejů, které mají fantastické účinky a skvěle pečují o naše zdraví i krásu. Níže jmenované vzácné oleje jsou obzvláště vhodné k péči o pleť. Užívat je lze i vnitřně ale coby kuchyňské oleje se pro svou vzácnost příliš nepoužívají.

Mandlový olej

Za studena lisovaný mandlový olej tvoří převážnou složku v kvalitních masážních olejích. Je velice vhodný i pro citlivou a suchou pokožku. Mandlový olej kůži vyživuje, regeneruje, zlepšuje ekzémy i akné a je vhodný k ošetření popálenin. Mandlový olej je bohatý na vitamíny a minerály a je používán také do kvalitních kosmetických přípravků.

Jojobový olej

Jojobový olej patří k nejcennějším přírodním olejům. Získává se ze semen stromu Simmondsia chinensis, které vypadají jako velká kávová zrna. Jojobový olej je podobně jako ostatní oleje, o kterých se v tomto článku píše, velmi bohatý na zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Jojobový olej je taktéž bohatý na vitamín E a skvěle se hodí pro péči o pleť. Jojobový olej pleť hydratuje, zklidňuje a regeneruje, je osvědčeným prostředkem i na velmi citlivou pleť.

Meruňkový olej

Tento olej se získává z jader meruněk a je řazen mezi ty nejluxusnější oleje. Meruňkový olej má podpůrné účinky při léčbě rakoviny a je prospěšný obsahem ohromného množství vitamínů. Meruňkový olej je vhodný pro každou pleť a osvědčil se v léčbě akné, ekzémů i popálenin. Z meruňkového oleje lze připravit skvělé zábaly na ruce i vlasy. V meruňkovém oleji bychom našli mnoho cenných a absolutně nenahraditelných látek
, a právě proto je meruňkový olej skutečně vysoce ceněný.

Pupalkový olej

Olej ze semen léčivé pupalky není mezi lidmi příliš známý, ale patří ke skvostům mezi oleji. Pupalka je rostlina s širokými léčivými schopnosti a olej z jejích semen se používá k ošetření ekzémů i kožních alergií. Pupalkový olej zmírňuje menstruační potíže i svalové křeče a podle výzkumů je jeho užívání vhodné jako prevence před rakovinou. Pupalkový olej lze užívat v tekuté formě, ale také jako gel či tobolky.

Sezamový olej

Sezamový olej se oproti ostatním olejům v tomto článku často používá i v kuchyni, a to především k přípravě salátů, pomazánek, omáček ale i v kombinaci se sladkými pokrmy. Tento olej je bohatý na vitamíny, podporuje funkci trávicího strojí, zpevňuje cévy a posiluje obranyschopnost organismu. Sezamový olej je vhodný také k vnějšímu použití, a to jak na masáže, tak k ošetření popálenin. Mimo to se sezamový olej osvědčil při léčbě plísňového onemocnění nohou. Sezamový olej je taktéž vhodný při boji s lupy.

www.vylecit.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
21
11. 2017
21.11.2017 - Seminář, školení
Jihlava
22
11. 2017
22.11.2017 - Seminář, školení
Ostrava
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí