Úterý, 16. dubna 2024

Z dotací jsou na Znojemsku skládky a rybníky

Z dotací jsou na Znojemsku skládky a rybníky

Znojemsko - Rekultivace skládek, odbahnění rybníků nebo zateplení škol patří k nejčastějším projektům, na které obce na Znojemsku získávají peníze z evropských dotací pro oblast životního prostředí.

Ze statistik Státního fondu plyne, že Znojemsko patří k regionům, které získávají nadprůměrný počet dotací. Protože ale obce podávají žádosti o peníze na menší projekty, míří do regionu v souhrnu méně peněz, než do jiných okresů.

"Za dva roky fungování Operačního programu Životní prostředí bylo schváleno šestatřicet projektů ze Znojemska. To je o čtyři procenta víc, než činí celorepublikový průměr. Pokud jde o celkovou částku dotací, činí na okres průměrně pět set sedmdesát milionů, v případě Znojemska jde o tři sta devatenáct milionů," uvedla mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová.

K největším chystaným projektům v regionu nyní patří rekultivace skládky v Kuchařovicích a modernizace čistírny odpadních vod v Hrušovanech nad Jevišovkou.

"Nyní se zabýváme výsledky výběrového řízení. Zřejmě do konce ledna rada města projedná další postup," uvedla starostka Hrušovan Alena Loukotová. Z programu má město přislíbených pětapadesát milionů korun.

O pět milionů méně má stát rekultivace rozsáhlé skládky u Kuchařovic. "Do práce se chceme pustit letos, až budeme znát vítěze soutěže na dodavatele. Rozlehlou skládku mezi poli chceme po rekultivaci osázet dřevinami a udělat z ní remízek, kde by mohla žít různá zvířata. Vše by mělo být hotové do konce roku," sdělil starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek.

Další skládky procházejí rekultivací u Lesné a Hostěradic.

Devětadvacet milionů získalo sdružení Znojma a Únanova na stavbu kompostárny u únanovské skládky. "Připravujeme výběrové řízení. Pokud půjde vše dobře, ještě letos by kompostárna mohla stát. Je určena pro rostlinný materiál, který nelze ukládat na skládku. Obcím také brzy vznikne povinnost tento odpad evidovat a vykazovat nakládání s ním," vysvětlil starosta Únanova Vojtěch Fabík.

Nejčastěji obce ze Znojemska uspěly s projekty na odbahnění a obnovu rybníků. Peníze na ně putovaly do Blížkovic, Hostěradic, Chvalovic, Lechovic, Lukova či Uherčic. Uspěly také projekty na zateplení škol v Tasovicích či Miroslavi nebo menší záměry na úpravu veřejného prostranství v Hevlíně či svahu u zámeckých schodů v Jevišovicích.

Zdroj: Znojemský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů