Pátek, 26. dubna 2024

ROLA PŘES BRENNER PŘEKONALY REKORD Z MINULÉHO ROKU

ROLA PŘES BRENNER PŘEKONALY REKORD Z MINULÉHO ROKU

Rakouská železniční doprava vloni rovněž zaznamenala úspěch při přepravách kamionů přes průsmyk Brenner. Od ledna do konce listopadu bylo po železnici přes Brenner systémem ROLA přepraveno 210 tis. nákladních automobilů. ÖKOMBI očekává za rok 2009 přepravu celkem 230 tis. kamionů. V roce 2008 jich bylo 209 tis. To přestavuje meziroční nárůst o 10 %. Pro nadcházející rok je připravena kapacita na přepravu celkem 300 tis. kamionů.

ÖKOMBI - stoprocentní dceřiná společnost RCA (Rail Cargo Austria) - je předním odborníkem pro rozvoj systému ROLA v Evropě. Na brennerské ose jezdí v současné době denně 54 vlaků (38 na ose Wörgl - Brenner, 10 na ose Wörgl - Orient, 6 na ose Regensburg - Orient). Využití nabízené kapacity vlaků bylo v roce 2009 na velmi dobré úrovni 89 %. Systém ROLA se v roce 2009 podílel na celkové tranzitní přepravě přes Brenner 15 % (+5 % ve srovnání s rokem 2008). Od září je každý den k dispozici na 58 vlacích na tranzitní ose přes Brenner 1000 míst pro nákladní automobily. Na zvýšeném zájmu se podílely zákazy jízd při 3. stupni dopravy, komplexní marketingová opatření a dobrá spolupráce s dopravci. V letošním roce se očekává, že bude přepraveno více než 250 tis. nákladních automobilů. ROLA přes Brenner má velký význam, protože více než 85 % sedlových návěsů není uzpůsobeno pro vertikální překládku, a proto nelze využít systém nedoprovázené kombinované přepravy v kapsových vozech.

Díky přepravám ROLA přes Brenner nebylo v loňském roce v Tyrolsku vypuštěno 25 tis. tun CO2, který by vyprodukovaly těžké nákladní automobily. V lednu 2010 bude každému silničnímu dopravci, který využije systém ROLA, poprvé zasláno vyhodnocení o úspoře CO2. Řidiči v průběhu přepravy mohou odpočívat v lehátkovém voze a strávit tak svůj zákonný čas pro odpočinek. Pro dopravce je přínosem úspora mýtného, úspora motorové nafty, nižší opotřebení a další peněžní výhody.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů