Pátek, 29. března 2024

Meteorologové mají nový superpočítač

Meteorologové mají nový superpočítač

Nový superpočítač Českého hydrometeorologického ústavu spolufinancovaný z evropských fondů v rámci Operačního programu Životní prostředí zlepší a zpřesní varování před povodněmi i předpověď počasí.

První fáze instalace nového superpočítače pro předpovědní povodňovou službu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byla dokončena. Tato služba je jednou z klíčových součástí komplexního systému ochrany před povodněmi a integrovaného záchranného systému České republiky.

Nový superpočítačový systém umožní realizovat pokrok klíčových předpovědních aplikací ČHMÚ. Dodávku, implementaci a servis superpočítače realizuje společnost Bull v rámci projektu 3MP - Modernizace systému Měření, Modelování a Předpovědí povodňové služby České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Životního prostředí. Celkové náklady projektu dosáhly téměř 132,5 milionů korun, výše dotace činí téměř 120 milionů Kč.

Hlavní součástí první fáze dodávky systému je v dnešní době nejvýkonnější vektorový superpočítač NEC SX-9 se špičkovým výkonem 1,6 teraflops a jedním terabytem operační paměti, doplněný o dva podpůrné servery NEC Express 5800R140a-4 4-socket Enterprise Server a o globální diskové pole NEC gStorageFS s kapacitou přesahující 100 terabytů. Po dokončení migrace meteorologických aplikací na nový systém budou jeho početní výkon a operační paměť zdvojnásobeny.

"S novým superpočítačem budeme moci zdvojnásobit rozlišení modelu ALADIN a také využít jeho novou verzi, která explicitně modeluje velké srážkové systémy a zároveň konzistentně parametrizuje srážkové systémy prostorově malých měřítek, jako jsou například bouřky," řekla vedoucí oddělení numerické předpovědi počasí z ČHMÚ Radmila Brožková. "Zdokonalení provozní verze předpovědního modelu ALADIN nám umožní kvalitnější zabezpečení systému včasného varování a tím posílení preventivní složky ochrany zdraví a majetku obyvatel České republiky," dodala Brožková.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů