Pátek, 29. března 2024

Zpětný odběr elektrozařízení na křižovatce

Zpětný odběr elektrozařízení na křižovatce

Od roku 2007 má naše obec, stejně jako každá jiná, možnost využívat k dopravě a recyklaci elektroodpadu z našeho sběrného dvora a při mobilních svozech kolektivní systémy. Tyto neziskové společnosti, které založili výrobci a dovozci elektrozařízení, aby za ně plnily zákonnou povinnost, nám ročně šetří peníze zajišťováním služeb, které jsme dříve museli provádět na vlastní náklady. Konkrétně v našem městě činí úspora 50 tisíc korun ročně. Za sebraný elektroodpad dokonce dostáváme 20 tisíc korun ročně, o úspoře času z hlediska administrativy ani nemluvě. Za dva a půl roku se systém velmi ustálil a bezproblémově plní svůj účel. Teď se však zdá, že realita z období před rokem 2007, které jsme již dokonale odvykli, se může plíživě vrátit zpět.

Nyní se totiž koná soudní proces mezi skupinou výrobců a dovozců elektrozařízení na straně jedné a Ministerstvem životního prostředí na straně druhé. Tato pře může celý systém zpětného odběru elektrozařízení změnit. Její příčiny jsou přitom absurdní. Někteří výrobci a dovozci si stěžují, že v roce 2005 nebyli účastníky řízení,v němž se rozhodovalo o tom, které společnosti budou pověřeny zajišťováním sběru a recyklace elektroodpadu. Cílem žalující strany je dosáhnout opakování celého řízení, což by vedlo k přezkoumání stavu a rozdělení nových licencí. Vůbec ji přitom nezajímá, že ničí fungující systém, který se v důsledku jejího případného vítězství může totálně zhroutit. Při vědomí, že rozhodnutí soudů v naší republice se dají odhadovat jen velmi těžko, jsou obavy na místě.

Pokud tito výrobci a dovozci u soudu uspějí, může nastat chaos. Přestanou totiž platit licence a nikdo nebude přesně vědět, jaké jsou ve zpětném odběru jeho povinnosti. Nemusíme si nic nalhávat: Výrobci a dovozci nyní financují zpětný odběr elektroodpadu hlavně proto, aby naplnili literu zákona. Jakmile by však licence byly zrušeny, nevěděli by, komu mají za zajištění zpětného odběru platit, čímž by se sběrné společnosti ocitly bez prostředků a přestaly by zpětný odběr zajišťovat. V každém případě bychom na to doplatili my - obce.

Totální kolaps systému lze oddálit jediným způsobem. Soud musí poskytnout Ministerstvu životního prostředí dost času, aby připravilo rozdělení nových licencí, a do té doby ponechat přechodné období, po něž bude zachován současný stav. Ovšem problémy by nepochybně pokračovaly i potom, kdyby ministerstvo udělilo licence jiným než stávajícím sběrným společnostem.

Nově ustanovené systémy by totiž v první řadě musely začít uzavírat smlouvy s obcemi, dopravci a zpracovateli, tedy v podstatě začít stavět celou sběrnou síť od začátku. Kolektivní systémy, s nimiž máme platné smlouvy nyní, začaly s jejím vytvářením už v roce 2005 a ještě stále uzavírají nové smlouvy. Nová společnost by rovněž musela uzavřít dohody s výrobci a dovozci elektrozařízení, kteří dodávají systému finance. Vše by se táhlo několik let, a obce by tak přišly o spoustu peněz. Nezbývá než doufat, že soud, který záležitost řeší, bude postupovat zejména v souladu se zdravým rozumem a zachová dnešní stav, s nímž jsou všichni spokojeni. Bude to dobré pro obce, naše občany i životní prostředí.

MGR. JOSEF KLÍMA
starosta Velešína

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů