Čtvrtek, 25. dubna 2024

Odborný seminář Logistainable

Odborný seminář Logistainable

Dne 27. ledna se v pražském kongresovém hotelu Iris konal česko-nizozemský seminář o dopravě, logistice a trvale udržitelném vývoji. Organizátorem akce bylo Velvyslanectví Nizozemského království.

Celodenní seminář, který se uskutečnil za podpory českého Ministerstva dopravy a nizozemského Ministerstva zahraničních věcí, nabídl účastníkům prezentace na aktuální témata: Nové trendy v intermodální dopravě a skladování, Vývoj v dopravní mobilitě do roku 2020, Jak zajistit velký přístav CO2 neutrální? a Trvale udržitelným rozvojem k úspoře peněz ve vaší firmě. Následuje shrnutí některých zajímavých a podnětných myšlenek.

Zelené technologie a postupy do logistiky...

Velvyslanec Nizozemského království, Jan Henneman, úvodem kromě jiného uvedl, že trvalá udržitelnost vývoje je v jeho rodné zemi hlavní strategií veškerých logistických aktivit. Dále zdůraznil nezbytnost investic do zelených technologií i v rámci logistiky.

Vladimír Slavíček, ředitel odboru pro záležitosti EU Ministerstva dopravy ČR, zdůraznil, že eliminaci dopadů logistických procesů umožňuje pouze dlouhodobá vize a plánování. Udržitelnost vývoje a úspory přináší především vhodná kombinace několika druhů dopravy a tzv. zelené koridory. Cílem je přitom maximalizace účinnosti logistických systémů, vhodná spolupráce jednotlivých zúčastněných subjektů a využití elektrické energie spolu s alternativními zdroji. "Na našem území existuje mnoho soukromých distribučních skladů, které jsou ale napojené pouze na silniční síť. Je zřejmé, že v pozadí je snaha využít tyto objekty za nejvýhodnějších finančních podmínek. Naproti tomu snahou státu je tuto situaci změnit a podporovat logistická řešení udržitelného charakteru," říká. Proto vláda ČR přijala Strategii podpory logistiky z veřejných zdrojů. Cílem je podpořit logistické systémy, vybavení a zařízení nutná pro multimodální dopravu.

... i developerské činnosti

"Developeři musejí jít zelenou cestou, která vede i k nutným a požadovaným úsporám," poznamenal na úvod svého vystoupení Jakub Pelikán, obchodní ředitel společnosti CTP Czech Republic. Z jeho pohledu vedou k udržitelnému vývoji čtyři cesty. První je stavba kvalitního produktu s nezbytnou spoluprací s místní komunitou. Bez její podpory a koordinace s jejími plány a představami o využití dané plochy a infrastruktury nelze dojít k odpovídajícímu výsledku. Další je strategická lokalita s dostatečnou kapacitou silniční, železniční a letecké dopravy. Nezbytností je i kvalifikovaná pracovní síla. Třetí cestu představují tzv. zelené prvky a vybavení, jako např. investice do solární energie či recyklace dešťové vody, které nejsou drahé, přinášejí úspory a přidávají objektu na hodnotě. Efektivní jsou i cyklistické stezky nebo autobusové linky. V neposlední řadě je to péče o zákazníka a poskytované služby. Vyplatí se také flexibilní provoz skladů. Tyto čtyři cesty jsou zá kladem současného udržitelného vývoje a jeho další budoucnost je bez nich nemyslitelná.

AUTOR: Petr Hříbal

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů