Pátek, 29. března 2024

Francouzi mají rádi jídlo s příběhem

Francouzi mají rádi jídlo s příběhem

Z modní vlny biopotravin se stal nový způsob stravování. Vláda chce plochu pro biozemědělství do dvou let ztrojnásobit.

Je pátek večer a v garáži v pařížské ulici pod Montmartrem je rušno. Přede dveřmi totiž právě zastavila dodávka s úrodou z nedaleké farmy, na kterou tu všichni čekají. Přišli si sem tak jako každý týden pro košík ovoce a zeleniny. "Fungujeme jako asociace, lidé se na začátku roku zaregistrují a pak si sem už jen týden co týden chodí vyzvednout, co se zrovna na farmě urodí," vysvětluje Lorraine, kterou k práci pro AMAP, (společnost pro podporu lokálního zemědělství) dovedl kamarád. V Česku se tomu říká bedýnkování.

Čekající lidé mezitím odkládají pohárky s biovínem, jehož ochutnávkou si krátili chvíli, a připravují si tašky na kolečkách.

Deset procent jí bio denně

"Je to něco úplně jiného, než když jdete nakoupit do obchodu, tady má to jídlo příběh," vysvětluje Lorraine s tím, že většina z šedesáti lidí, kteří si sem v pátek chodí, zná i farmu, z níž bio produkty pocházejí. "Několikrát do roka tam pořádáme výlet. Lidé se poznají s pěstitelem, trochu pomůžou a on jim pak dá třeba košík za míň." Bez slevy vyjde podle velikosti na dvacet nebo třicet eur, což je podle místních srovnatelné s cenami na pařížských trzích.

"Zelenina mi už většinou koncem týdne dojde, například s jablky ale vystačím i dva týdny," popisuje přibližně šedesátiletá Camille, která přes AMAP nakupuje už dva roky. "Je to báječný pocit, když víte, co jíte a znáte lidi, kteří to pro vás pěstují. Dneska už totiž máte nápis bio na kdečem, tady ale přesně víme, co náš farmář používá za prostředky, jak pracuje," líčí nadšeně.

Tohle štěstí ale moc Francouzů nemá. Těch, kteří si mohou koupit čerstvé lokálně vyrobené bioprodukty, je málo. Ekologicky šetrné zemědělství totiž v zemi zatím nezabírá více než dvě a půl procenta obhospodařované plochy, což je například ve srovnání se 13 procenty ve Španělsku nebo Německu málo. Poptávka po zboží se značkou bio přitom ve Francii neustále roste a nic na tom nezměnila ani krize.

"Bio už není módním trendem, ale novou tendencí ve stravování," oznámila agentura na podporu ekologicky šetrného zemědělství L'Agence Bio s tím, že každý druhý konzumuje bio alespoň jednou měsíčně a přibližně 10 procent jí tyto produkty denně. Kromě toho začínají Francouzi zdravěji vyprodukované potraviny požadovat i v restauracích či školních jídelnách, kde se stravují jejich děti. Tam by bio rádo vidělo 70 procent rodičů, a to i přesto, že by to zvýšilo cenu oběda až o deset procent.

Produkce je problém

Jak ale upozorňují lidé, kteří v bio sektoru pracují, ve Francii dnes není nejdůležitější zvedat poptávku, ale zvyšovat produkci.

"Kvůli tomu, že stát dlouho podporoval jen extenzivní zemědělství, je dnes bioproducentů málo, a tak nám nezbývá než dovážet odjinud," přiznává prodavačka biopotravin v centru Paříže s tím, že ví, že to tím pádem celé trochu ztrácí smysl. V uplynulém roce totiž pocházela z dovozu třetina veškerých produktů, které se ve Francii prodaly.

"Rajčata, květák..., to všechno je ze Španělska nebo z Itálie," ukazuje na vystavenou zeleninu. Mezi Francouzi přitom stále častěji zaznívá názor, že je bio láká kvůli ochraně životního prostředí. Na prvním místě ale podle průzkumu L'Agence Bio nadále zůstává prospěšnost zdraví.

"Mám z toho prostě lepší pocit, když to jím a také to lépe chutná," říká jedna ze zákaznic biopotravin, která si právě odnáší tašku zeleniny a také maso a několik šťáv. "Já jsem sem přišla vyloženě jen pro mléko," říká další.

"Zákazníků opravdu stále přibývá. A někteří drobní farmáři už možná i kvůli tomu tradiční zemědělství opouštějí a zkoušejí to jinak, šetrněji, ale chce to od nich velké nasazení," vysvětluje prodavačka s tím, že nejprve musí dva roky čekat na detoxikaci půdy od hnojiv a pesticidů, a teprve pak mohou žádat o certifikát. Kromě toho, výnos ze stejné plochy je při dodržování zásad biozemědělství až o třicet procent nižší.

Na čtyři tisíce farmářů se loni přeorientovalo. Přidali se tak k přibližně 12 tisícům těch, kteří už v bio sektoru byli. Přístup mění i vláda. Loni v létě představila několik konkrétních cílů, mezi nimiž je například to, že by se měla plocha pro biozemědělství během dvou let ztrojnásobit a v roce 2020 by už měla dosahovat jedné pětiny celkové plochy.

Michaela Mužíková
Od naší spolupracovnice z Paříže

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů