Pátek, 29. března 2024

Ochránci přírody varují: nesahejte v přírodě na mláďata

Ochránci přírody varují: nesahejte v přírodě na mláďata

Tradiční jarní problém řeší už od února ochránci přírody na Plzeňsku. I přes opakovaná varování jim lidé nosí nalezená mláďata volně žijících zvířat v domnění, že jsou opuštěná a hrozí jim smrt. Přitom právě lidský dotyk mládě zbaví možnosti návratu do jeho rodiny, řekl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. V těchto dnech tam pečují zejména o několik donesených zajíců. Jejich umělý odchov je ale komplikovaný a někteří přes péči záchranářů nepřežijí.

"I když se jedná o roztomilá mláďátka, přesto měla rozhodně zůstat v přírodě, protože odchov zajíců v zajetí je velice složitý. Hlodavci mají všeobecně velmi tučné mateřské mléko, a proto najít náhražku v lidské říši je docela problém," vysvětlil. Ačkoliv se podaří mnohdy jen několikadenní mláďata udržet naživu díky umělé výživě, mnohá uhynou při přechodu z mléka na tuhou stravu - na seno nebo na zelené krmivo.

"Zajíci nemají problém ani se sněhem ani s mrazem, jsou na to velmi dobře vybaveni, první mládě už jsme měli 5. února," poznamenal Makoň. Do stanice je nosí lidé, kteří je našli na sněhu nebo v trávě, někdy mláďata najdou volně pobíhající psi. Odnášet mláďata z jejich lokality je ale nesprávné. Mládě, jehož se dotkl člověk, už totiž rodiče nevezmou zpět. V přírodě je běžné, že samice porodí, o mládě se postará, očistí ho, nakrmí a zmizí, aby svou přítomností nelákala pozornost predátorů a nevystavovala mládě nebezpečí. Pravidelně se ale vrací a mládě krmí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů