Čtvrtek, 28. března 2024

Sdružení vyzývají plakátovou kampaní k podpoře petice "NE děčínské zdi"

Sdružení vyzývají plakátovou kampaní k podpoře petice "NE děčínské zdi"

Občanské iniciativy zahájily dnes, v pondělí 22. března plakátovou kampaň na výlepových plochách ve městě a v autobusech MHD. Plakát upozorňuje na výstavbu protipovodňové železobetonové zdi v prostoru zámeckého parku na Mariánské louce. "Tímto způsobem jsme se pokusili veřejnosti ukázat, jak může vypadat zámecký park po realizaci protipovodňové betonové zdi," vysvětlil cíl této kampaně Radek Špáta ze sdružení Zelená pro planetu.

Tento týden budou také na podporu iniciativy "NE děčínské zdi" probíhat v ulicích Děčína podpisové akce, na kterých bude možné podpořit petici požadující efektivní a šetrná protipovodňová opatření. Petici doposud podpořilo písemně nebo na internetu přibližně 500 lidí včetně několika významných osobností: z kulturní scény to jsou například ředitel Činoherního studia v Ústí nad Labem Jaroslav Achab Haidler a malířka a sochařka Anna Matoušková, z vědecké obce například archeolog Tomáš Velímský nebo architekt Ivan Lejčar. Na sociální síti Facebook se k iniciativě "NE děčínské protipovodňové zdi" doposud připojilo více než 1300 fanoušků.

Občanská sdružení, která iniciovala vznik petice "Ne děčínské zdi", nezpochybňují a nikdy nezpochybňovala projekt protipovodňových opatření jako takových. Výhrady směřují k jejich podobě, nákladům, k tomu, co mají chránit a k poškození zámeckého parku na Mariánské louce. "S čistým svědomím prohlašuji, že pro tuto památkově chráněnou lokalitu je navrhovaný způsob protipovodňové ochrany tím nejméně citlivým," řekl historik umění Miloš Vavřička z Iniciativy pro děčínský zámek, "Poškozen bude nejen zámecký park, ale také evropsky významná archeologická lokalita původního středověkého města, kterou stavba z části zcela nevratně zničí. Takové je i známé stanovisko Národního památkového ústavu. V očividně čistě technicky řešeném projektu naprosto postrádáme hledisko odborníka na urbanismus, " doplnil Vavřička.

Investora stavby tlačí čas. Podle něj bylo možné změny projektu projednávat v roce 2007, v této době však nebyla veřejnost s podobou PPO seznámena. Ve čtvrtek 25. března proběhne zasedání zastupitelstva, kde by měla být realizace protipovodňových opatření včetně záměru výstavby protipovodňové zdi v prostoru Mariánské louky znovu otevřena a projednána zastupitelstvem města Děčína. "Pevně věříme, že se podaří najít řešení, které by ochránilo pravou stranu Děčína a obešlo se i bez stavby protipovodňové zdi na Mariánské louce, " uzavřel Kamil Repeš, vedoucí pobočky Arniky v Děčíně.

V minulém týdnu proběhlo ve společenském domě Střelnice setkání primátora města, investorů a občanů. Komentář Arniky k tomuto setkání najdete zde.

Stránky Arniky věnované projektu protipovodňových opatření: http://www.decin.arnika.org/protipovodnova-zed

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů