Sobota, 20. dubna 2024

Koncentrácia peľu v ovzduší prudko stúpla

Koncentrácia peľu v ovzduší prudko stúpla

Alergici opäť pozor. Prudké oteplenie v druhej polovici uplynulého týždňa prinieslo opätovne vysoký nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší.

Citlivým na toto obdobie dal zabrať hlavne peľ jelše a liesky. "Najvyššie hladiny denných koncentrácií peľu jelše a liesky zaznamenali monitorovacie stanice peľovej informačnej služby (PIS) pri jednotlivých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva od štvrtka 18.3.2010. Peľ jelše dosiahol tohoročnú maximálnu hladinu dennej koncentrácie práve v tento deň, keď v Trnave lapače zachytili 1279 peľových zŕn na meter kubický vzduchu.

V Bratislave v ten istý deň bolo 397 a v Banskej Bystrici v sobotu 20. marca 685 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Spóry húb sa po celý minulý týždeň vyskytovali v ovzduší celkovo vo veľmi nízkych koncentráciách", priblížila minulotýždňovú peľovú situáciu Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Z alergologického hľadiska boli minulý týždeň najvýznamnejšie jelša, lieska, ale už aj tis, topoľ, brest a vŕba. Pre tento týždeň dosiahla peľová sezóna jelše a liesky už svoj vrchol. Prognózy odborníkov hovoria, že na celom území SR možno predpokladať čiastočné ustálenie a postupný pokles ich denných koncentrácií. Pribúdať bude peľ ďalších druhov zo skupiny cyprusovité-tisovité, peľ topoľov, vŕb a brestu. Polinózy patria v súčasnosti medzi najčastejšie prejavy alergie a podľa štatistických údajov nimi trpí takmer 40 percent Európanov.

Zdroj:

Aktuality.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů