Středa, 24. dubna 2024

Děčínští zastupitelé nevyslyšeli protesty občanů a občanských sdružení

Děčínští zastupitelé nevyslyšeli protesty občanů a občanských sdružení

I přes vlnu odporu, která se v posledním měsíci zvedla proti stavbě kontroverzní železobetonové protipovodňové zdi v areálu Mariánské louky v Děčíně, schválilo děčínské zastupitelstvo na svém zasedání včera, 25. března, realizaci protipovodňových opatření včetně této stavby. Betonová zeď však park poškodí a sníží atraktivitu celého Děčína. "Jsme zklamáni postojem většiny zastupitelů, kteří včera ukázali, že názor veřejnosti je příliš nezajímá," komentoval rozhodnutí zastupitelstva Kamil Repeš ze sdružení Arnika.

Zasedání zastupitelstva předcházel happening několika děčínských občanských iniciativ s názvem "Eurobeton na Děčín?". Tímto happeningem iniciativy vyjádřily svůj nesouhlas se stavbou železobetonové zdi v parku na Mariánské louce. "Kvůli této stavbě má padnout stromořadí kolem budovy polikliniky, hrozí také nevratné poškození památkově chráněného parku a archeologické lokality," znovu připomněl historik umění Miloš Vavřička z Iniciativy pro děčínský zámek.

Během projednávání bylo zastupitelstvu Volbou pro město Děčín navrženo uspořádat před vlastním hlasováním seminář, který by odpověděl na dosud nezodpovězené otázky týkající se protipovodňových opatření. Tato možnost nebyla brána v potaz a nebyla vyslyšela ani výzva občanských sdružení. Ta opět veřejně potvrdila svůj zájem o protipovodňovou ochranu, avšak v šetrné podobě a žádala o přehodnocení sporné části týkající se poničení lokality zámeckého parku výstavbou betonové zdi. "Požadujeme přehodnocení stavby protipovodňové zdi kolem polikliniky. Protipovodňová opatření na tomto místě nevyváží snížení turistického, historického, odpočinkového a volno časového potenciálu tohoto prostoru, doplnil Radek Špáta ze sdružení Zelená pro planetu. Za ušetřené peníze, které budou vynaloženy na stavbu této zdi, mohly být ochráněné například domy lidí, kteří bydlí na pravé straně nábřeží.

Občanská sdružení před měsícem poprvé zveřejnila informace o záměru stavby protipovodňové zdi na společné tiskové konferenci, neboť do té doby nebyly informace o přesné podobě PPO představeny veřejnosti. Sdružení z iniciativy "Ne děčínské zdi" podala připomínky ke kácení stromů a stala se účastníky stavebního řízení, které stále probíhá. Děčínská sdružení získala také podporu veřejnosti i formou petice, kterou podepsalo již více než tisíc lidí včetně několika významných osobností. Včerejšímu zasedání zastupitelstva předcházela plakátová kampaň, která upozorňovala na možnou podobu parku po vybudování betonové zdi.

Přílohy:

1) Fotogalerie z happeningu najdete zde: www.arnika.org

V případě zájmu o fotografie ve větším rozlišení nás kontaktujte.

2) Text prohlášení občanských sdružení: www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů