Čtvrtek, 28. března 2024

Velká voda trápí Opavany stovky let

Velká voda trápí Opavany stovky let

Za posledních sto let Opava zažila dvě ničivé i několik menších povodní. Město se s velkou vodou potýká odjakživa.

Se slzami v očích i po letech vzpomínají Opavané na povodeň v roce 1997. Stoletá voda se tehdy převalila přes Opavu a město rozdělila na dvě části. Sedm lidí přišlo o život a desítky dalších zůstaly kvůli vodnímu živlu odříznuty od světa na půdě či v patře domu. Další přišli o majetek. Povodně trápí Opavu pravidelně a podobnou katastrofu místní zažili i o zhruba sto let dříve.
"Město Opava vzniklo v místě brodu přes řeku a pravidelné povodně byly běžné. V místech, kde se voda rozlévala, však nebylo významné osídlení, bývaly tam spíše přechodné, dřevěné domky. Až po rozšíření zástavby se domy objevily i v pásmu, které voda zaplavovala," říká historik Karel Müller.

Dluh na půl generace

Kronikáři následky povodní popisují už v roce 1711, kdy velká voda zničila na předměstích Opavy stovku usedlostí. O sto let později katastrofa přišla znovu a tehdejší purkmistr Johann Josef Schössler lidem zajišťoval peníze na nové domy.
Ničivou povodeň, podobnou té před dvanácti lety, však Opavané zažili až začátkem minulého století, v roce 1903. Historik Josef Gebauer ji označil za do té doby největší povodňovou katastrofu. Voda vystoupila po čtyřdenním vytrvalém dešti o necelé tři metry nad normální stav a pod hladinou se ocitly například ulice Černá, Vojanova, Ratibořská, Rybářská, Sadová či Nákladní. Karlovec povodeň úplně odřízla od světa a do Opavy nejezdily vlaky. "Země slezská se zatížila dluhem, který splácela následně déle než půl generace," popsal Gebauer.
Řeka Opava po této povodni dostala zhruba dnešní podobu. "Předtím bylo koryto Opavy ve městě divoké, s porostlými břehy. Na nejstarších fotkách jsou například vidět stromy, které vyrůstají přímo na březích," líčí historik Müller.
To se po velké povodni změnilo a dělníci koryto v celém městském úseku rozšířili a vyčistili. Účelnost regulace řeky potvrdily dvě další povodně v letech 1907 a 1910.
Už na začátku minulého století také vznikl nápad postavit kružberskou přehradu. Kvůli penězům i dvěma světovým válkám se však nápad proměnil v realitu až o padesát let později. Mezitím, v roce 1940, přišla další povodeň, která městu způsobila problémy s pitnou vodou.

Cizí chatka na zahradě

Začátek léta 1997 byl neobvykle deštivý, a to pro město znamenalo další vodní katastrofu. Opavané si pamatují hlavně rychlost, s jakou voda do města přišla. "Bylo to neuvěřitelné. Během několika hodin se situace úplně změnila a spoustu lidí voda uvěznila doma," vzpomíná pětačtyřicetiletá Jana Novotná z Opavy-Kateřinek. Tehdy bydlela v paneláku, kde voda zaplavila sklepy.

"Pamatuji si hlavně takový ten stísněný pocit. Něco podobného člověk vždycky viděl jen v televizi. A pak nás najednou evakuovali," popisuje Jarmila Šťastná. Domů se vracela s obavami. Dům rodině zůstal, vybavení ale museli vyhodit. "Tak nějak mi utkvěl v hlavě pohled na naši zahradu. Najednou tam byla úplně cizí dřevěná chatka. Zůstala tam se spoustou dalšího harampádí, které přinesla voda," dodává Šťastná.
Škody ve městě se vyšplhaly do milionů. Nejhorší situace byla v Kateřinkách, na Nákladní, Pekařské a Rybářské ulici či v Malých Hošticích. Hladina řeky v roce 1997 vystoupila zhruba ještě o dvacet centimetrů výš než roku 1903.
Velká voda zaplavila Opavu i v dalších letech. Menší povodňová vlna se Opavskem prohnala začátkem září 2007. Lidem, kteří ještě měli v paměti zážitky z roku 1997, tak znovu připomněla, že žijí u řeky.

Žaneta Horáková

Zdroj: www.sedmicka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů