Sobota, 20. dubna 2024

Úhyn racků chechtavých v Přírodní rezervaci Chomoutovské jezero

Úhyn racků chechtavých v Přírodní rezervaci Chomoutovské jezero

V Přírodní rezervaci Chomoutovské jezero na území Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a na území Ptačí oblasti Litovelské Pomoraví soustavy NATURA 2000 došlo k hromadnému úhynu racků chechtavých. Početná kolonie těchto ptáků každým rokem hnízdí na velkém ostrově Chomoutovského jezera.

V pátek 9. dubna oznámil Správě CHKO ornitolog RNDr. Karel Poprach úhyn racků chechtavých v počtu 6 kusů, dva kusy předal ještě týž den na Státní veterinární ústav v Olomouci k zajištění základních rozborů. Pitva prokázala masivní krvácení do trávicího systému a chemické rozbory přítomnost toxinu - bromadiolonu, což je účinná látka přípravku na hubení hlodavců - Lanirát (výsledky pitvy byly známy 12. dubna, výsledky chemických rozborů obdržela Správa CHKO 19. dubna).

V pondělí 12. dubna pracovníci Správy a stráže přírody napočítali jenom na březích jezera (mimo ostrovy) celkem 120 kusů uhynulých racků, neprodleně o této skutečnosti informovali Krajskou veterinární správu, která ještě téhož dne zajistila odběr vzorků k rozborům na ptačí chřipku a podrobný toxikologický průzkum (ke dni 20. dubna nejsou Správě CHKO výsledky tohoto průzkumu známy).

V úterý 13. dubna pracovníci Správy a pracovníci České inspekce životního prostředí, oblastní inspektorát Olomouc, provedli inspekční šetření v Přírodní rezervaci Chomoutovské jezero a v blízkém okolí za účelem zjištění přesnějšího počtu uhynulých ptáků a příčiny úhynu. Jenom na ostrovech a v těsné blízkosti jejich břehů bylo zjištěno 892 kusů uhynulých racků. Mimoto byli pozorováni další živí jedinci s příznaky akutní otravy. V okolí Chomoutovského jezera byli nalezeni na polích mrtví hraboši a zbytky neznámého přípravku, který byl předběžně identifikován Státní rostlinolékařskou správou v Olomouci jako přípravek na hubení hlodavců. Státní rostlinolékařské správě bylo několika zemědělsky hospodařícími subjekty nahlášeno použití přípravků na hubení hlodavců na pozemcích v těsné blízkosti Chomoutovského jezera v termínu na přelomu března a dubna.

Po vyloučení ptačí chřipky Krajskou veterinární správou zorganizovala Správa CHKO ve spolupráci s držitelem honitby úklid uhynulých racků dne 19. dubna. V tento den bylo posbíráno cca 1500 jedinců uhynulého racka chechtavého. Sběr prováděli společně členové mysliveckého sdružení z Horky nad Moravou a pracovníci Správy CHKO Litovelské Pomoraví.

Zdroj:Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů