Čtvrtek, 25. dubna 2024

Většina řek je splavných, záchranáři nabádají vodáky k opatrnosti

Většina řek je splavných, záchranáři nabádají vodáky k opatrnosti

Praha - Poslední dubnový víkend bude pro vodáky příznivý, v řekách je dostatek vody a počasí by mělo být slunečné. Plavba u jezů však vyžaduje opatrnost, informoval dnes ČTK Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. K opatrnosti vodáky na začátku sezony nabádají i hasiči, kteří už letos zaznamenali první záchranné akce u převrácených lodí.
Zkušeným vodákům s kvalitním vybavením Jančar doporučuje šumavské toky Otavu pod Čeňkovou pilou a Vydru od Modravy po Antygl, na severu Jizeru pod Jabloncem nad Jizerou nebo Labe pod Vrchlabím. Méně zkušení sportovci se mohou vydat na Teplou Vltavu mezi Borovými Ladami a Horní Vltavicí či pod Vyšší Brod.

Velké řeky, jako je Ohře, Berounka či Sázava, zůstávají bez problémů splavné, v Orlických horách lze vodákům doporučit už jen střední toky Tiché a Divoké Orlice. Z moravských řek je možné splout Moravu pod Hanušovicemi či Odru z Oder, Opava zůstává sjízdná z Krnova. Na Moravici se zavřela stavidla Kružberské přehrady a řeka je splavná jen na dolním toku před ústím.

Zkušení i méně zkušení vodáci by měli dobře zvážit své síly, možnosti a nebezpečí, které je se splouváním řek spojeno, upozorňuje na svých internetových stránkách Hasičský záchranný sbor ČR. Podle statistik museli jeho členové v loňském roce ve 213 případech zasahovat při záchraně lidí z vody nebo hledání utonulých. Jeden z nejvážnějších případů se odehrál v červenci na Otavě, kde se převrátil raft se šesti vodáky. Jeden z nich se utopil a v nebezpečí byli i záchranáři, uvedla na serveru mluvčí HZS Ivana Svitáková.

Mluvčí upozornila na to, že ačkoliv letošní vodácká sezona sotva začala, hasiči už mají první vážnou záchrannou akci za sebou. Před dvěma týdny vytahovali z Ohře dva vodáky, kteří se převrátili při sjíždění jezu u Černého Mlýna. "Vodákům se podařilo udržet převráceného člunu, ale po vytažení přivolanými hasiči museli být z důvodu silného podchlazení převezeni do nemocnice," sdělila Svitáková.

Lidé, kteří se stanou svědky nebo účastníky vážné situace na vodě, by podle mluvčí měli zavolat na tísňovou linku 112 nebo hasiče na linku 150. Pro snadnější orientaci a vyhledání osob je nutné vědět, že říční kilometry nejsou číslované od pramene toku, ale naopak od soutoku směrem proti proudu. "Všímejte si budov, zajímavostí a krajiny kolem sebe, abyste popřípadě mohli operátorovi popsat okolí, kde se nacházíte, a tím urychlit pomoc ," doporučila Svitáková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů