zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Něco málo o enzymech a jejich použití

28.04.2010
Čištění odpadních vod
Něco málo o enzymech a jejich použití

Enzymy patří k poměrně mladým objevům, a přestože je to JEN něco málo přes sto let, co se jimi začali vědci zabývat, dnes jich známe několik tisíc druhů. Enzymy jsou ve své podstatě bílkoviny. Jejich hlavním charakteristickým rysem je, že dokáží působit již ve velmi malém množství.



Jsou to biokatalyzátory, tzn., že snižují vstupní energii reakce tak, aby mohla proběhnut, navíc reakci urychlují.

Každý z mnoha druhů enzymů se účastní specifického druhu chemické reakce, pro kterou je určen. Jednou z důležitých funkcí enzymů, na kterých přímo závisí život a růst organismů, je schopnost jednotlivých enzymů štěpit a rozkládat různé složité molekuly na menší řetězce, které jsou organismy schopné strávit a které se tak stávají zdrojem energie pro jejich další růst.

Enzymy hrají v našem životě podstatně důležitější úlohu, než si vůbec dovedeme představit. Jen naše tělo jich obsahuje zhruba 3. tisíce druhů. Bez enzymů by v našem těle neproběhla v podstatě žádná chemická reakce. Něco tak samozřejmého, co nejsme schopni ani postřehnout, a při tom na tom záleží náš život... Enzymy jsou zodpovědné za trávení, vylučování, hojení ran (srážlivost krve), regeneraci organismu, funkci mozku, imunitu, ale také rozmnožování (DNA), "vděčíme" jim za stárnutí...

Pro naše účely je nejdůležitější pochopit alespoň částečně roli enzymů v procesu trávení, protože na podobném principu pracují také přípravky TREPSAN.

Trávicí enzymy pomáhají zpracovat a využít potravu (přeměňovat cukry, tuky a bílkoviny na energii). Bohužel zabezpečují také funkci zcela opačnou, přebytečnou přijatou energii spolehlivě přeměňují v tuky, které se nám ukládají na nejméně vhodných místech.

Enzymy velmi citlivě reagují na teplotu prostředí, ve kterém se nacházejí. Zatímco zvýšení tělesné teploty (teplota, horečka) správné druhy enzymů vyburcuje k podání maximálního výkonu, příliš vysoká teplota je zabíjí. Vědci dokázali, že tepelnou úpravou (například zeleniny) se připravujeme o velké množství nenahraditelných enzymů, které tímto způsobem přípravy jídla zabijeme. Po takto upraveném jídle je tělo při trávení odkázáno na své vlastní zdroje enzymů. Ty se začínají uvolňovat už v ústech - jsou obsaženy ve slinách. Po spolknutí sousta začíná spolupracovat produkcí enzymů i trávicí soustava a začíná tak doslova enzymatická symfonie. Nezapojuje se jen žaludek, ale také slinivka břišní a předhánějí se v tvorbě enzymů, které je třeba k trávení konkrétního druhu jídla.

Není bez zajímavosti, že zatímco miminko do jednoho roku má ve svém trávicím traktu jen jeden druh enzymu-pepsin, zdravý dospělý člověk jich má 41. Stačí, aby jeden z nich přestal fungovat a okamžitě to na svém těle poznáme.

Enzymům vděčíme za tvrdé sýry, dobré víno, pivo, destiláty.... Bez enzymů by nám nevykynulo těsto a i o kysaném zelí bychom si mohli nechat jen zdát. Bez enzymů bychom nevyprali....

Produkty TREPSAN


Produkty TREPSAN prošly mnohaletým vývojem, který zaručuje jejich optimální vlastnosti a pomáhá dosáhnout očekávaného výsledku. Obsahují široké spektrum enzymů v poměrech, které jsou nejvhodnější pro intenzifikaci čistícího efektu v kalovém hospodářství.

PRAVIDELNÝM POUŽÍVÁNÍM TĚCHTO ENZYMATICKÝCH SMĚSÍ DOCÍLÍTE VELMI ÚČINNÝM ZPŮSOBEM BEZPROBLÉMOVOU PRŮCHODNOST KANALIZACE. O TOM, ŽE ČIŠTĚNÍ KANALIZACE NENÍ LEVNÁ ZÁLEŽITOST, SE JISTĚ PŘESVĚDČIL KAŽDÝ, KDO PODCENIL PREVENCI A MUSEL TOTO ČIŠTĚNÍ ZAPLATIT. POD TEXTEM JSME PŘILOŽILI KE STAŽENÍ CENÍK PRŮMĚRNĚ DRAHÉ FIRMY, KTERÁ TAKOVÉTO ČIŠTĚNÍ PROVÁDÍ. JISTĚ NÁM DÁTE ZA PRAVDU, ŽE SE OPLATÍ INVESTOVAT DESETINU NÁKLADŮ NA MECHANICKÉ ČIŠTĚNÍ DO PREVENCE.

Co je vlastně TREPSAN?

Jedná se o koncentrovanou, biologicky aktivní směs vybraných druhů enzymů s vysokou štěpící aktivitou pro rozklad organických látek v odpadních vodách. (tuky, bílkoviny, škroby, sacharidy, celulóza, fekálie apod.) Všechny komponenty používané při výrobě jsou ekologické a schválené v rámci EU.

trepsan letak

Přednosti přípravku TREPSAN:

  • výrazně snižuje zápach odpadních vod i celých systémů
  • zlepšuje kalové hospodářství - podporuje separaci kalu
  • rozpouští a uvolňuje tukové a další nánosy v odpadních systémech a brání tvorbě úsad, což představuje podstatné omezení havarijních situací i mechanického čištění systémů
  • omezením usazenin v odpadních systémech eliminuje výskyt hlodavců
  • několikanásobně prodlužuje dobu vývozu jímky, žumpy či septiku
  • jednoduchá aplikace tekutého přípravku a vysoká účinnost již při
    minimální spotřebě

Výrobou produktu TREPSAN se zabýváme od roku 1994. Za tuto dobu prošel přípravek mnoha obměnami, které jsou hlavním důvodem toho, že je nejprodávanějším produktem v této oblasti. Po celou dobu vývoje a výroby TREPSANU pro nás byly velice důležité všechny podněty a požadavky odběratelů. Rozšíření řady přípravku TREPSAN proto bylo zcela logickým řešením velkých a specifických poptávek obděratelů z různých odvětví. Všechny druhy tohoto přípravku jsou vysoce účinné a při jejich správné volbě docílíte maximálního výsledku.

TREPSAN KLASIK - je vhodný pro všechny menší typy potravinářských
provozů, hotely, školy, nemocnice, ale také rodinné domy.

TREPSAN PROFI - je vyráběn individuálně dle specifických problémů a požadavků pro biologické ČOV a potravinářské provozy. Jen obtížně byste našli účinnější a přesto ekologický produkt tohoto charakteru...

TREPSAN FORTE - tento druh přípravku jsme vyvinuli pro vysoce zatěžované provozy. Je specifický svým zesíleným účinkem.

Přípravky TREPSAN KLASIK A FORTE můžete v různých velikostech balení zakoupit na našem www.EKOzbozi.cz (do 4.5. se slevou 5%)

ekozbozi

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí