Pátek, 26. dubna 2024

V pěti přehradách Moravskoslezského kraje není voda pod kontrolou

V pěti přehradách Moravskoslezského kraje není voda pod kontrolou

Už ve čtyřech přehradách v Moravskoslezském kraji voda překročila kótu přelivu, a tudíž je již mimo kontrolu. Uvádí to na svých stránkách Povodí Odry.

Zcela naplněny jsou tak vodní nádrže Šance, Morávka, Olešná a Těrlicko. Podle posledních informací je plná Žermanická nádrž, ta ale nepřetéká, protože má stavitelné hrazení, nyní vypouští deset kubíků. Jak Mediafaxu řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček, přehrady i přesto svou funkci splnily.

"Vyšlo to úplně perfektně. Snižují se srážky, klesl průtok, vody odtéká víc, ale nezpůsobuje zvyšování hladiny na tocích pod přehradou. Pokud nepřijde nějaká nečekaná průtrž, máme to nejhorší za sebou," doufá Vlček.

Jen přehrada Těrlicko v minulých dnech zadržela přes sedm milionů metrů krychlových vody, která by jinak korytem řeky protekla. "Ještě nějaký čas po skončení srážek bude trvat, než se naplněný ovladatelný zásobní prostor vypustí a budeme moci odtok regulovat," sdělil Vlček.

Voda se zatím drží v nádržích Kružberk a Slezská Harta.

Třetí stupeň povodňové aktivity je stále na 13 profilech moravskoslezských toků. "Srážky se ale snižují, na většině vodních toků hladiny kulminovaly a začaly pomalu klesat," dodal Vlček

Povodně v Moravskoslezském kraji odřízly od světa Karvinou, přístupové silnice od Ostravy, Českého Těšína i Bohumína jsou stále neprůjezdné a město je dostupné prakticky jen přes Polsko nebo po železnici. Řada lidí v kraji je bez elektřiny, museli být evakuováni pacienti Lázní Darkov.

Autor: Václav Šámal

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů