Pátek, 19. dubna 2024

Psychiatrické centrum Praha zkoumá chování lidí při povodních a požárech

Psychiatrické centrum Praha zkoumá chování lidí při povodních a požárech

Zažili jste požár v bytě či podniku? Stali jste se obětí povodně a nevadí vám podělit se o své zážitky? Tak právě Vás hledá Psychiatrické centrum Praha, které shání dobrovolníky do mezinárodní výzkumné studie. Ta zkoumá lidské chování při mimořádných situacích právě jako byly například povodně v roce 2002. Jednou z obyvatelek, která je zažila přímo na Berounsku, si povídala naše redaktorka Lucie Zemanová.

Paní Jitka Polívková zažila povodeň v obci Hýskov nedaleko Berouna, kde velkou vodu nikdo nečekal. Přestože obcí protéká řeka Berounka, která byla v tu dobu řádně rozvodněná, nikoho nenapadlo, že napáchá tak velké škody.

Jitka Polívková se s ničivou povodní nemohla dlouho smířit. Noc, kdy je voda postihla, strávila spolu s manželem u přátel. "V obci nešla elektrika, a tak jsme při svíčkách čekali až do rána, co bude dál. K domu jsme se pak brodili bahnem a odpadky," dodala. I když se velká voda nedostala až do obytných prostor, škoda přesáhla 50 tisíc korun. Manželé Polívkovi přišli nejen o materiální věci, ale i o vzpomínky ve formě fotografií.

Podle Jitky Polívkové se celá obec neuvěřitelně semkla a do Hýskova jezdili pomáhat i lidé z okolních obcí. I přes veškerou solidaritu paní Polívková doufá, že už žádnou povodeň nezažije.

Pokud Vám její vzpomínky nejsou cizí a jste ochotní se o svůj zážitek podělit, kontaktujte Markétu Holubovou z Psychiatrického centra v Praze na telefonním čísle 602 195 905 nebo navštivte webové stránky www.pcp.lf3.cuni.cz, kde najdete více informací.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů