Čtvrtek, 28. března 2024

I v záplavových oblastech se mohou stavět domy bez obav z povodní

I v záplavových oblastech se mohou stavět domy bez obav z povodní

Lety u Dobřichovic - Poničené domy každoročně zůstávají v blízkosti řek a rybníků ještě dlouho poté, co voda opadne. Majitelé musí vydat nemalé částky na rekonstrukci, nákladné je i pojištění stavby v záplavové oblasti. Přesto se ovšem lidé, které povodně připravily o všechno, do zaplavených lokalit vrací, aby si tu vybudovali nové bydlení. Vidět to můžeme například v Troubkách, které povodňová vlna zpustošila v roce 1997 a po 13 letech se tam vrátila zas. Mezi tím však ve vsi vyrostlo množství nových domů. I když architekti stavby v záplavových oblastech příliš nedoporučují, dodávají, že i tam se dá stavět bez rizika a obav z velké vody.

Jako zázrak působil po povodních v roce 2002 dřevěný dům v Letech u Dobřichovic stojící necelých 20 metrů od břehu řeky Berounky. Zatímco statiku okolních staveb narušila velká voda, zbrusu nový dům zůstal bez vážnějšího poškození a nebylo to náhodou. Dům majitelé spolu s architektem a statikem na nebezpečí povodní dobře připravili.

"Co pomohlo zásadně, byla zejména výšková poloha domu a koncipování suterénu tak, aby do něj mohla voda vniknout a zase ho opustit," popsal statik Václav Jandáček.

Moderní dřevostavba v Letech má zaplavovací suterén. Ten je konstruován tak, aby do něj voda natekla a následně zase volně odtekla. Sklepní prostory jsou postaveny z materiálů, které nepotřebují dlouho vysychat, nejsou zaizolovány, takže odtoku vody nic nebrání. "Spodní stavba má stěnový systém z prolévaných skořepinových tvárnic, které byly také vyztuženy," dodal Smola.

Dům architekt postavil na násep, v případě velké vody je tak suterén tím jediným, kam voda proudí. Obytné prostory by zasáhnout neměla, což potvrdila i 500letá voda, která s povodím Berounky prohnala v roce 2002.

Dům, jenž odolá povodním, sice vyjde klienta o něco dráž než nezabezpečená stavba. Na druhé straně s sebou nese i značné úspory nákladů na odstraňování škod. "Po povodních klienti přišli, vymetli košťaty bahno a po krátkém vyschnutí mohli opět sklepní prostor užívat," popsal zkušenosti z dřevostavby v Letech Smola.

Více na www.ct24.cz

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů