Středa, 24. dubna 2024

V Ostravě začínají likvidovat následky povodní, řeky se vracejí do svých koryt

V Ostravě začínají likvidovat následky povodní, řeky se vracejí do svých koryt

V Ostravě končí třetí stupeň povodňové aktivity, ten zatím trvá už jen v Koblově na Odře. Po období, kdy bylo nutné rychle odvracet konkrétní nebezpečí, přichází doba sanací.

"Integrovaný záchranný systém fungoval dobře, řekl bych, že máme jeden z nejlepších na světě," konstatoval primátor města Petr Kajnar (ČSSD). Jako jediný problém vnímal komunikaci s postiženými občany. "Krizové linky pro obyvatele se musí v případě další takové události zřídit okamžitě, aby se lidé měli hned kde poradit," řekl Kajnar.

Je nutné urychleně opravit kanalizaci v Šenovské ulici, kde se stále drží voda, kterou musejí odčerpat hasiči. Odčerpat se budou muset i vodní laguny, které vznikly na některých místech podél dálnice D1.

Podle Kajnara začne Ostrava na základě požadavků jednotlivých starostů rozdělovat desinfekci a insekcitidy; pro 35 obvodů a obcí, které spadají pod statutární město, je připravených zatím sedmdesát kontejnerů, které se budou umisťovat do postižených oblastí na likvidaci odpadu. Zatopené objekty budou pro občany zdarma posuzovat statici.

Z pěti set vojáků, kteří by mohli přijít do Moravskoslezského kraje, jich bude Ostrava podle Kajnarova odhadu potřebovat asi sedmdesát. Pomáhat budou halvně občanům s vyklízením zatopených domů.

Vedení města si zatím netroufá odhadnout, kolik peněz bude požadovat z vládní finanční pomoci. Ta by měla být podle mluvčí kraje Šárky Vlčkové pro Moravskoslezský kraj asi 50 milionů korun, v první fázi vláda uvolní 20 milionů. Peníze jsou určené hlavně na obnovu obecního majetku, tedy především infrastruktury, bude možné z ní financovat například nákup dezinfekčních prostředků nebo elektrorevize a znovu připojení domů k rozvodům. Další peníze dostanou v regionu také dobrovolní hasiči. "Na obnovu infrastruktury budeme v Ostravě potřebovat asi stamiliony," řekl Kajnar.

Podle vedení města bude také nutné, aby Povodí Odry začalo urychleně opravovat břehy řek a protipovodňovou ochranu narušenou velkou vodou, není totiž vyloučeno, že by situace mohla brzy opakovat.

V Ostravě voda ohrozila asi sedmdesát domů, nejhorší situace byla v Koblově a v Tabulkách, kde bylo nutné evakuovat obyvatele. V koblovské části Žabník stavěli hasiči protipovodňové zábrany už minulý pátek.

Část Tabulky zase zastihla povodeň s ještě nezkolaudovanou hrází, u které zatím chyběl systém odčerpávání vody. hráz proto splnila svou funkci jen zčásti.

Podle náměstka primátora Dalibora Madeje (ODS) ale povodně ukázaly, jak problematická je výstavba nových domů v zátopových oblastech. "Lidé tam stavět chtějí, i když je na možné záplavy upozorňujeme. Máme málo možností, jak tomu zabránit," řekl Madej.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů