Pátek, 29. března 2024

Mozart zničí odpad v Německu

Mozart zničí odpad v Německu

Německá čistírna odpadních vod představila novou technologii: mikrobům rozkládajícím kal budou hrát Mozartovu hudbu. Odborníci věří, že harmonická hudba tohoto rakouského skladatele bude stimulovat mikroorganismy, které rozkládají odpad.

List Markische Allgemeine Zeitung uvádí, že Mozartovy symfonie a opery by měly pomoci při úspoře energie a nákladů v čistírně odpadních vod ve městě Treuenbrietzen na jihovýchod od Berlína.

Zatím mikrobům zní ve dne i v noci melodie z Mozartových oper Kouzelná flétna či Figarova svatba. Experti se dokonce postarali o optimální rozmístění reproduktorů, takže si bakterie "vychutnávají" akustiku jako v koncertní síni.

S nápadem přišla německá firma Mundus, která tvrdí, že mikroorganismy dobře reagují hlavně na výrazné harmonie a pravidelný rytmus. Spolu s dostatečným přísunem kyslíku hudba organismy stimuluje, čímž se zkracuje doba rozkladu organických odpadů.

"I kdybychom takto měli na zpracování kalů ušetřit jen tisíc euro měsíčně, vyplatí se to," říká manažer čističky Detlef Dalichow.

Zdroj: bydleni.dama.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů