Čtvrtek, 28. března 2024

Klaus: Záplavám je nutné čelit s pokorou k přírodě

Klaus: Záplavám je nutné čelit s pokorou k přírodě

Záplavám, jaké v minulých týdnech zasáhly několik moravských krajů, je podle prezidenta Václava Klause možné předejít pouze komplexem protipovodňových opatření, která budou vycházet z jiného systému práce s půdou. Klaus to prohlásil po setkání se zástupci měst a obcí z Olomouckého kraje, které květnové záplavy postihly.

Podle Klause není možné pouze budovat bariéry proti dočasně rozvodněným řekám. "Je to komplex protipovodňových opatření, který musí vycházet z větší pokory k přírodě. Musí vycházet z jiného systému práce s půdou, protože zásadním problémem je minimální absorpční kapacita špatně obhospodařované země," řekl Klaus.

Prezident od olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD) převzal text takzvané Olomoucké výzvy. Sestavili ji sociálnědemokratičtí hejtmani čtyř moravských krajů na konci května a formulovali v ní své představy a požadavky na řešení situace po záplavách a na budoucí protipovodňová opatření.

"Myslím, že udělat nějakou koncepčnější práci je úkolem jak nové vlády, která, doufejme, brzy vznikne, tak hejtmanů," řekl Klaus. Letošní jarní záplavy nebo ty, které zemi postihly v několika předchozích letech, podle prezidenta ukázaly, že ničivé povodně z roku 1997 nebyly natolik výjimečné a neopakovatelné. "Daly jasný signál, že je to vážné a že se něco zásadnějšího udělat musí," doplnil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů