Čtvrtek, 25. dubna 2024

Recyklace televizorů a monitorů v Česku ušetřila 298 tisíc MWh elektřiny

Recyklace televizorů a monitorů v Česku ušetřila 298 tisíc MWh elektřiny

Třídění a recyklace televizí a monitorů, které v České republice probíhá už pět let, pomohlo uspořit 298 276 MWh elektřiny, což představuje roční spotřebu všech domácnostní Královéhradeckého kraje.

"Studie LCA (Life Cycle Assessment) hodnotí sběr televizorů a počítačových monitorů, dopravu a zpracování až do okamžiku finální recyklace jednotlivých součástí vyřazených spotřebičů do nového produktu nebo k jejich konečnému zneškodnění. Pro každou součást jsme vyčíslili dopady na životní prostředí. Výsledně pak prezentujeme zjištěnou spotřebu energie, surovin a vody, množství emisí škodlivých plynů a produkci odpadu," vysvětlila princip studie její autorka Marie Tichá.

Nezisková společnost Asekol, která zpětný odběr televizí, monitorů a dalších elektrozařízení zajišťuje, chtěla analýzou LCA zjistit, jaké dopady na životní prostředí tato recyklace má. Analýza zjistila, že zpětný odběr jedné televize uspoří tolik energie, kolik spotřebuje žárovka za čtyři měsíce nepřetržitého svícení, tolik ropy, kolik potřebuje osobní automobil na 22 kilometrů jízdy nebo stejné množství vody jako deset sprchování.

Za pět let zpětného odběru se v Česku už zrecyklovalo celkem 1 302 222 televizí a 694 238 monitorů. Celková úspora energií se tak podle Asekolu rovná 298 276 MWh elektřiny nebo například 7 690 tunám uhlí. Parní lokomotiva by s takovým množstvím objela celý svět hned pětkrát. Recyklací se také získají dále využitelné primární suroviny, které by jinak bylo nutné získat těžbou. Jejich hmotnost se podle analýzy rovná váze Eiffelovy věže. Využití recyklovaných materiálů také ušetřilo až 1,5 miliardy metrů krychlových vody, což je například denní spotřeba obyvatel města Brna.

"Třídění a recyklace jsou obecně považovány za činnosti příznivé pro životní prostředí a za jednu z hlavních cest k udržitelnému rozvoji. Nyní jsme schopni přínos zpětného odběru vyčíslit konkrétně. Díky sběru a recyklaci elektrozařízení dochází k významnému snížení emisí skleníkových plynů a zvýšení úspor energie a surovin," prohlásil jednatel společnosti Asekol Jan Vrba.

Asekol je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s 3 950 městy a obcemi a 3 390 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly instalací různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. S deseti tisíci sběrnými místy tvoří Asekol nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrospotřebičů ze všech kolektivních systémů v Česku. V roce 2009 Asekol od každého občana ČR vybral průměrně 1,65 kilogramu elektroodpadu.

Zdroj: ASEKOL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů